64 megapixel i mobilen med ny Samsung-sensor ( ISOCELL Bright GW1)

samsung isocell bright gw1 gm2

Samsung ökar pressen på konkurrenterna med två nya kamerasensorer för framtiden. De är högupplösta, har nya funktioner som gör bilderna bättre och väntas komma under 2020. Här kan du läsa mer om varför det här är viktigt för dig.


Samsung har utvecklat en ny, unik kamerasensor för mobiltelefoner. Upplösningen är höga 64 megapixel och den heter ISOCELL Bright GW1. Modellen åtföljs av syskonmodellen ISOCELL Bright GM2 som stannar på 48 megapixel.

Det som gör ISOCELL Bright GW1 extra intressant är inte den höga upplösningen. Istället är det teknikerna som används med sensorn som fångar vårt intresse.

Anledningen är att ISOCELL Bright GW1 nyttjar så kallad Tetracell-teknologi som sammanslår pixlar i bilden. Tillsammans med en speciell algoritm kan sensorn skapa extra skarpa och brusfria fotografier i med olika upplösningarna beroende på ljusförhållandena.

samsung isocell bright gw1
Samsung ISOCELL Bright GW1.

I dåliga ljusförhållande minskar upplösningen till 16 megapixel, medan bra förhållanden behåller högsta upplösningen på 64 megapixel.


Upplösningen minskar genom att slå ihop små pixlar till en större, så att många pixlar med lite bilddata istället blir färre med mer bilddata. Det gör att bilderna har är mindre brusiga och behåller fler detaljer i exempelvis mörker.

Samsung har även bäddat in stöd för HDR-teknologi som klarar upp till 100 decibel i realtid (mänskliga ögat är begränsat till 120 decibel). Det är ett stort lyft från tidigare sensorer som bara klarar upp till runt 60 decibel.

Både ISOCELL Bright GW1 och GM2 stöder Dual Conversion Gain (DCG) och Super Phase Detection (PD).

Dual Conversion Gain är en teknik för att använda insamlat ljud mer effektivt, medan Super Phase Detection används för slowmotion-inspelning i full-HD med 480 bilder per sekund.

Om du är mer nyfiken kan du läsa hela pressmeddelandet från Samsung på webbsajten Samsung Newsroom.