iPhone X har plockats ner i sina beståndsdelar – här är allt nytt i telefonen

apple-iphone-x-front

Med lanseringen av iPhone X följer de obligatoriska recensionerna och en efterlängtad genomgång av hårdvaran från webbsajten iFixIt som har öppnat telefonen.


Genom att försiktigt öppna telefonen och ta bort de interna delarna, bit för bit, avslöjas hur designen på insidan ser ut. Det berättar inte bara exakt vilka komponenter som används utan även hur modellen har utvecklats jämfört med tidigare modeller och systertelefonerna iPhone 8 och iPhone 8 Plus.

Och vad vi har fått lära är att iPhone X skiljer sig radikalt från alla andra telefoner som Apple släppt. Bland annat vet vi att Apple designat batteriet i en unik L-form. Och kretskortet som är hjärnan i iPhone X har fått en dubbelsidig konstruktion som inte skådats tidigare.

Kretskortets storlek är i praktiken 35 procent större än det till iPhone 8 Plus när det är uppvikt och ligger platt på bordet. Men monterat i telefonen skulle det bara ta 70 procent av ytan i en iPhone 8 Plus.


Lästips: Därför ska du inte köpa en iPhone X – änSett till utrymmesanvändning är iPhone X till och med effektivare än supertighta smartklockan Apple Watch. Ett måste för att det L-formade batteriet ska kunna få plats. Och batteriet behövs verkligen då iPhone X är en strömhungrig mobiltelefon.

ifixit-iphone-x-teardown-battery
Bildkälla: iFixIt

Stötskyddad kamera och uppgraderad Lightning-kontakt i iPhone X

Den totala kapaciteten för batteriet i iPhone X är 10.28 Wh (wattimmar). Det kan jämföras med batteriet på 10.35 Wh som finns i iPhone 8 Plus. Skillnaden är dock marginell rent praktiskt och det är ändå en imponerande designbedrift med tanke på den fysiska storleksskillnaden.

Andra nyheter som iPhone X bjuder på insidan är en uppgraderad konstruktion för fästet till frontkameran. Här finns bland annat en liten stötdämpare som minskar risken för skador på kamerorna om du råkar tappa din telefon.

Vidare har Lightning-kontakten blivit förstärkt med nya skruvar och en uppgraderad fästanordning.

TrueDepth-kameran som kombinerar IR-avläsning med punktprojektering får plats tack vare att högtalaren på toppen har flyttats. Alla andra sensorer i toppen har sammanfogats med skärmen för att få plats och kunna fästas.

Se hela disikeringen av iPhone X på webbsajten iFixIt.