iPhone räddade liv vid Manchester-bombningen

Apple iPhone 6s

Enligt ett vittnesmål har en iPhone 6s räddat livet på en kvinna som skadades under Manchester-bombningen tidigare i år. Mobiltelefonen lyckades reflektera en del av splittret från bomben och stoppade småbitar som annars hade trängt in i kroppen med potentiellt dödlig utgång.

Närmare bestämt en mutter av stål som svårt skadade kvinnans finger innan den trängde in telefonen och bytte riktning. Då kvinnan pratade i telefon vid tillfället står det klart att muttern annars hade trängt in i huvudet. Något som med all sannolikhet hade lett till svåra eller dödliga skador.

Istället träffade den hakan och stannade inte förrän den nådde kvinnans näsa. Huruvida muttern faktiskt ändrade riktning är så klart upp till debatt och det krävs en noggrann undersökning för att fastställa exakt hur mutterns färdriktning såg ut, men med uppslitet kretskort och deformerat chassi vore det inte helt omöjligt.

Efter den mycket kontroversiella Bendgate-historien med iPhone 6 Plus övergick Apple till en starkare grad av aluminium i 7000-serien. Ett material som Apple fortsätter att använda i sina mobiltelefoner och smartklockor. Det finns en chans att det starkare materialet blev den räddande faktorn för kvinnan.

Maken till kvinnan skriver på Facebook att hans fru är vid gott mod och att hon är glad över att ens vara vid liv.

Och det här är inte första gången en iPhone räddar livet på en människa. Vid flera tillfällen har en mobiltelefon från Apple stoppat kulor eller den digitala assistenten Siri använts för att ringa larmcentralen.

Det bör givetvis sägas att Apple inte är ensamma om att ha mobiltelefoner som skyddat människor från kulor och annat otyg. Men eftersom den här berättelsen handlar om en iPhone så är det också den mobilserien vi lyfter fram denna gång.

Om du är intresserad av hela berättelsen om kvinnan som överlevde Manchester-bombningen tack vare sin iPhone? Då rekommenderar vi att du läser vidare på webbsajten The Guardian som har hela historien.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.