Apple Neural Engine — AI-krets kan finnas i iPhone 8

Apple Siri

Apple kan utveckla en speciell krets dedikerad till AI i kommande iPhone-modeller. Det skriver webbsajten Bloomberg som citerar anonyma källor inom Apple och som säger att kretsen internt kallas “Apple Neural Engine”.

Kretsen ska arbeta parallellt med den mer traditionella processorn och grafikkretsen. Genom att själv ta hand om alla beräkningar rörande AI avlastas de båda andra kretsarna samtidigt som prestandan ökar. Det gör även att strömförbrukningen minskar.

Det betyder också att Apple kan skala upp funktionaliteten i iOS rejält med fler och mer avancerade lösningar för smart integration. Som effektivare ansiktsigenkänning och liknande tillämpningar som kräver tung bearbetning av kameradata. AI-kretsen ska även kunna hantera röstdata och ge smartare ordförslag till det virtuella tangentbordet.

Apple Neural Engine är inte den första smarta kretsen i iPhone-telefoner då företaget sedan flera år tillbaka använt medprocessorn Motion. Den introducerades med iPhone 5S under 2013 och används för att läsa av och beräkna data från en mängd aktivitetsmätande sensorer i iPhone-telefonerna.

Skillnaden mellan Motion-processorn och Apple Neural Engine är dock stor då den senare är mer kapabel till avancerade beräkningar långt bortom bara sensorer. Exakt hur det kommer att se ut återstår givetvis att se då rykten bara ger en vink om vad som kan komma.

En vink som idag ser ut att även öppnas upp för utvecklare och tredjepartsappar. Det är viktigt för Apple att faktiskt låsa upp AI-kretsen om den faktiskt ska få någon vettig användning i dagligt bruk. Troligt är dock att Apple till att börja med håller sin AI-krets något låst för att gradvis öppna upp den mer och mer utanför egna applikationer och tjänster.

Bloomberg skriver att Apple har testat sin AI-krets vid flera tillfällen i en mängd olika prototyper. Det återstår att se om den blir tillgänglig med iPhone 8 (även kallad iPhone Edition idag). Kanske blir det en första, mer avskalad variant med begränsat antal funktioner för att sedan skalas upp ytterligare med iPhone 9 till en mer fullfjädrad lösning.

WWDC 2017 kan ge oss fler uppgifter

När Tim Cook går upp på scenen under WWDC 2017 i juni är förhoppningarna stora. Nya mobiltelefoner och surfplattor, iOS 11 och mer kan visas upp. Intresset är skyhögt och Apple har stor press på sig att leverera.

Vi vet att nästa generations iPhone-telefoner blir bättre än den befintliga. Snabbare, strömsnålare, effektivare. Men på vilka punkter och hur kommer framtidens mobiltelefoner att driva utvecklingen vidare?

AI kan vara nästa stora sak och fler stora teknikföretag har redan visat framfötterna på området. Google demonstrerade exempelvis sin Tensor Processing Unit (TPU) förra året. En krets som byggts in i Googles datacenter för att hantera avancerade sökfunktioner, ansiktsigenkänning och maskininlärning.

Qualcomm har med sina senaste Snapdragon-processorer byggt in komponenter specifikt för hantering av AI-beräkningar. Inte lika kraftfullt som en TPU så klart, men spridningen är större och genomslagskraften på marknaden minst lika stor.

Frågan är om WWDC 2017 blir startskottet för Apples bidrag till utvecklingen inom AI och mobiltelefoner. Företaget gör allt fler kretsar ”in house” och en AI-krets vore ett logiskt steg då Apple måste innovera på det området för att hänga med i utvecklingen.

Vad tror ni att Apple kommer visa upp under WWDC 2017?