iPhone kan sluta säljas i USA — Qualcomm kräver importstopp

Kraschad iPhone 5

Kretstillverkaren Qualcomm är minst sagt förbannade på Apple. I takt med att licenskonflikten mellan de båda företagsjättarna blir allt mer invecklad ökar kraven på parterna. Nu tar Qualcomm ett extremt steg och vill att iPhone helt importstoppas från USA.

Det är ett vågat drag som redan från början är dömt att misslyckas. Åtminstone om vi ser till historiska försök där alla utom Apple har gått förlorande ur striden. Men om Qualcomm skulle lyckas — då har företaget en stor summa pengar som väntar på dem innan iPhone når amerikanska butikerna igen.


För att snabba upp ärendet har Qualcomm valt att gå via amerikanska patentverket istället för den normala vägen, vilket är federala domstolar. Snabbare handläggning och en förhoppnings om att kvickt kunna belägga Apple med importförbud på sin kassako. USA är den största marknaden för Apple, men ett förbud skulle inte gälla resten av världen.


Lästips: Här är lösningarna på låg samtalsvolym med iPhone


Primärt ska det vara kommande iPhone 8 (eller iPhone Edition som modellen även ska kallas) som Qualcomm vill komma åt. Om det lyckas kan Apple tvingas skjuta på lanseringen senare i år, med otur ända till nästa år.

Qualcomm tjänar primärt pengar på licensintäkter men efter att striden med Apple blev kända har företaget tvingats skriva ner de förutspådda inkomsterna med motsvarande 4,4 miljarder kronor. En inte obetydlig summa för något företag.

En anledning är att Apple vägrar betala licenspengar till Qualcomm och att företaget dessutom stäms på hela 8,8 miljarder kronor. Apple menar att licenskostnaden är på tok för hög, något som Qualcomm helt slår ifrån sig.

Det blir spännande att se hur striden mellan företagen kommer att sluta. Att nästa generations iPhone skulle hållas borta från amerikanska marknaden är helt otänkbart, men den kan försenas något.

Vad tror ni kommer att hända?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.