Iphone 6 Plus

Ibland kan det vara så att din mobiltelefon har väldigt låg samtalsvolym eller i värsta fall inte ger något ljud ifrån sig alls under samtal.

I de flesta fallen är det små, enkla åtgärder som behövs för att lösa det problemet och få upp samtalsvolymen på en bättre nivå. Här hjälper vi dig med några enkla steg som du själv kan utföra för att lösa problemet.

 

När inget alls hörs under samtaletHöj volymenRensa bort smuts från högtalaren
Flytta skärmskyddetStäng av brusreduceringenAktivera hörapparatsläget
Kolla om nedre högtalaren fungerarFabriksåterställ telefonenNär ingen lösning fungerar

 

När inget alls hörs under samtalet

Om det inte hörs något alls under samtalet finns tre saker att titta efter. Det första är om personen du pratar med har råkat stänga av mikrofonen på sin telefon.

Andra saken att titta efter är om du har ett bluetooth-headset anslutet. Stäng av bluetooth-funktionen i iOS och se om det kommer ljud ur högtalaren. Dra med fingret i en uppåtgående rörelse från skärmens nederkant, klicka sen på ikonen med ett vitt B mot en blå bakgrund.

iphone-6s-bluetooth-setting

Slutligen kan du kolla om det sitter skräp eller smuts i hörlursporten. Telefonen kan ibland tro att du har hörlurar anslutna även om det inte finns någon när skräp trillat ner i porten. Försök att rengöra med ett böjt gem eller en tandpetare.

När samtalsvolymen är väldigt låg

Höj volymen

Om det faktiskt kommer lite ljud ur högtalare är första steget att försöka höja volymen. Det låter kanske löjligt men vi har märkt att många missar denna enkla lösning. Använd volymknapparna på telefonens sida för att höja volymen om möjligt.

iphone-6s-volume-up

Rensa bort smuts från högtalaren

Har du tänkt på att den lilla högtalaren som du placerar mot örat kan samla på sig smuts som bildar ett dämpande lager? Nej, du är inte ensam om att ha missat det. Ta en tandpetare och skrapa försiktigt bort eventuell smuts som lagt sig på högtalargallret, vilket är det avlånga svarta strecket.

iphone-6s-top-speaker

Flytta skärmskyddet

Om det sitter ett skärmskydd på telefonen kan det eventuellt sitta fel och blockera högtalaren så ljudet inte når ut. En del skydd kan flytta sig om de är mjuka så i bästa fall kan du enkelt trycka tillbaka det en millimeter. I värsta fall måste du byta det helt, men då får du åtminstone en enkel lösning.

iphone-6s-skarmskydd

Stäng av / sätt igång brusreduceringen

Har inget av det ovanstående fungerat kan du prova att stänga av den inbyggda brusreduceringen. Gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel. Klicka sedan på flippen bredvid alternativet Bruseliminering så färgen ändras från grön till grå. Är den redan avstängd kan du istället prova att aktivera den så flippen byter till grön färg.

iphone-6s-ios10-bruseliminering

Aktivera hörapparatsläget

Inställningen för hörapparater är ytterligare ett trick som kan fungera. Gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Hörapparater. Här kan du aktivera Hörapparatsläge vilket ökar volymen över normala nivåer under samtalet. En temporär lösning om något annat är fel men du får åtminstone volym nog för att höra något alls.

iphone-6s-horapparat

Kolla om nedre högtalaren fungerar

Har du provat om den nedre högtalaren fungerar? Om inget hörs eller det är dåligt ljud i den vanliga högtalaren för samtal kan du prova den nedre som används för musik och video. Under samtalet klickar du på ljudikonen för högtalare och ser om samtalet går ut i högtalaren.

iphone-6-speaker-button

 

Fabriksåterställ telefonen

När inget annat fungerar kan du prova att fabriksåterställa telefonen. Då raderas alla inställningar och du får en mjukvaruåterställning som rensar bort allt du gjort. Det kan behövas om en inställning fastnat bakom kulisserna och som inte går att se. Gå till Inställningar > Allmänt > Nollställ. Välj sedan Radera allt innehåll och inst.

Nämnvärt här är att du blir av med precis allt i telefonen, så gör en säkerhetskopia innan du kör igång. Spara allt viktigt till en molntjänst som Google Drive, Evernote, Dropbox eller Microsoft OneDrive. När du helt säkert vet att allt du vill spara är säkerhetskopierat kan du återställa din telefon.

iphone-6s-nollstall-telefon

När ingen lösning fungerar

När inget fungerar och du har provat alla tipsen ovan, ja då har du inte mycket kvar att göra.

Vår rekommendation är att du tar dig till en Apple-butik om en sådan finns i närheten, annars måste du kontakta butiken där du köpte din iPhone. Har du ingen garanti kvar kan du gå till en reparatör och få ett kostnadsförslag på en lagning.

En sista lösning när inget annat fungerar är att använda bluetooth-headset eller hörlurar där det går. Krångligt kan tyckas, men det är en lösning som gör att du åtminstone kan ringa och inte behöver köpa ny telefon i onödan.

Har du haft problem med samtalsvolymen på din iPhone och lyckades du hitta en bra lösning? Skriv en kommentar och hjälp andra besökare med dina värdefulla erfarenheter.

DELA

5 KOMMENTARER

  1. Var på en Applebutik igår för att få råd om mitt obefintliga ljud i telefonen och kolla så jag inte hade någon fel inställning,har provat allt innanl Fick hjälp med att “blåsa” ur den, fanns inget mer att göra, tyvärr! Kollar i dag på den här sidan, ser då vid tipset om brusreduseringen, att monoljudet ska vara av, mitt var på, plötsligt hade jag mycket bättre ljud!

  2. Har en iPhone 7 Plus med ljud problem ingen hör vad jag säger när jag ringer någon haft den inlämnad får tillbaka den med samma fel å det heter mjukvarufel å att man ska vänta på uppdatering nu är telefonen uppdaterad å samma fel kvar står ringer appelsupporten å får till svar att du får vänta på nästa uppdatering för dom kan inget göra alltså så har man en 2 månader gammal telefon som är värdelös 😕 fick även betala 695 kr på Elgiganten när dom skickade iväg den å inte hittade nå fel

Berätta något spännande här