iPhone 8 väntas komma med 3D-kamera och oled-skärm

apple iphone 7 plus baksida kamera

När Apple presenterar iPhone 8 nästa år kan det vara med en nyutvecklad 3D-kamera för mobiltelefoner. Kameran som ska använda två sensorer och dubbel optik ska vara en vidareutveckling och mer avancerad variant av den lösning som används i iPhone 7 Plus.


Med iPhone 7 Plus används en parallax-effekt för att skapa 3D-aktiga bilder, men med nya kameramodulen från LG kan Apple ta tekniken till det extrema. Sen tidigare har företaget samlat på sig en mängd relaterade patent och kanske kan de äntligen komma till nytta.

Samtidigt med 3D-kameran tror många att iPhone 8 får en oled-skärm i storleken 5,1 till 5,2 tum, att höljet tillverkas i härdat glas och att vi får minst en modell med skärm som går från kant till kant. Oled är betydligt bättre sett till bildkvalitet än lcd-displayen i dagen iPhone-modeller, men också dyrare att tillverka.

Ett problem som Apple stött på redan idag är att tillgången på oled-skärmar är betydligt mindre än lcd. Företaget slåss nämligen med konkurrenter som Samsung och LG om tillgången, så frågan är om Apple kan köpa på sig tillräckliga mängder för att klara efterfrågan direkt efter lanseringen.

Svårt för Apple att klara efterfrågan

Ser vi tillbaka på tidigare iPhone-släpp så berättar historien att Apple inte har en chans att nå efterfrågan. Analytikern Ming-Chi Kuo på KGI Securities skriver i en rapport att han räknar med stabil tillväxt kring försäljningen av nästa års mobiltelefoner, och Ming-Chi Kuo har vanligtvis rätt i sina analyser.


Enligt honom kan det totala antalet skeppade telefoner under finansåret 2017 nå 220-225 miljoner enheter, upp från 212 miljoner under 2016. Det är ett ordentligt hopp som Apple kan få svårt att möta, speciellt då oled-skärmarna är en bristvara. Vi håller givetvis tummarna på att Apple, och konkurrenterna, hittar en bra lösning.

Vad tror du om nästa års iPhone-telefoner? Blir de en hit eller flopp — och vad ser du mest fram emot med nya modellerna?