Android 2.3 ”Gingerbread” går i graven nästa år — det här måste du veta

Android Logo 950 x 500

Google kommer att sluta släppa uppdateringar för Android 2.3 “Gingerbread” under 2017. Man skulle kunna tro att Google redan lagt ner stödet till den nu sex år gamla versionen — men fortfarande har företaget vigt tid och resurser åt Gingerbread.

Det är alltså något som kommer att försvinna nästa år och det är kanske också på tiden. Endast 1,3 procent av alla Android-enheter använder Android 2.3 och om du har en sådan, ja då är det dags att uppgradera. Och det sen flera år tillbaka då nyare versionerna är flera gånger bättre.

Google har sagt att version 10.0.0 av Play Services kommer att vara den sista med stöd för Android 2.3. Om utvecklare nyttjar senare versionen av tjänsten i sina applikationer, och det krävs för att bygga in stöd för exempelvis Google Maps, Drive, Cast och Play Games, krävs Android 4.0.1 eller senare.

Den som räknar bakåt kommer då att förstå att även Android 3.x “Honeycomb” blir av med sitt stöd, men tacksamt nog är det extremt få som drabbas. Den versionen var nämligen specifikt för surfplattor, och en snabb koll visar att det nästan inte finns några sådana med Honeycomb idag.

Har du en riktigt gammal mobiltelefon eller surfplatta, då är det läge att uppgradera. Vi rekommenderar att du antingen väljer en modell som är garanterad Android 6.0 eller ännu hellre Android 7.0. Antingen det eller en äldre modell som du kan installera tredjepartsmjukvara på, så kallade Custom ROM:s, som CyanogenMod.

Vilken version av Android har du på din mobiltelefon eller surfplatta? Kommentera gärna och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.