Iphone 6 Plus fattade eld i säng

Apple Logo

En man från USA påstår att hans Iphone 6 Plus fattade eld medan den låg på laddning i hans hem. Det ska ha varit så pass allvarligt att telefonen tände fyr på sängen den låg i med överhängande risk för stora skador i lägenheten.


David Grimsley kommmer från Atlanta och i en intervju med medierna där säger han att det både gnistrade och sågs flammor från telefonen. I ett försök att rädda lägenheten lyckades han flytta över enheten till en hård yta som inte var brännbar och lät elden slockna av sig själv där.

Efter kontakt med Apple lovades att en ersättningstelefon skulle skickas ut men Grimsley är inte nöjd med det. ”I thought they’d be more concerned, or check to see if I got burned or anything was damaged”, sade han i intervjun. ”I’m kind of nervous about plugging the new Iphone in and leaving it on the bed or anywhere it could catch fire. It could happen again.”

Det finns inga uppgifter om laddaren är en officiell Apple-laddare eller ett tredjepartstillbehör. När olyckor av detta slag når media är det oftast inte Apples egna laddare som bidrar till överhettning och liknande utan billigare laddare som inte är säkra. Cupertino-företaget har vid flera tillfällen påpekat att man inte ska använda andra laddare än deras egna men höga priser gör att många ändå tar det osäkra valet.

Följ rekommendationerna om laddare

Nu vet vi såklart inte med säkerhet att det var laddaren som felade utan det skulle kunna vara batteriet i telefonen som var felaktigt. Vi kan nog räkna med att Apple tänker undersöka enheten noga när den skickas in men någon officiell förklaring är inte att vänta.


Det är alltid rekommenderat att mobila enheter som mobiltelefoner och surfplattor laddas på hårda ytor som inte är antändbara. Lämna inte heller uppsyn över enheten under längre perioder, så som under natten, och lämna inte hemmet utan att dra ur laddaren från väggen.

Gissningsvis är det inte många som följer råden och risken är trots allt försvinnande liten att någon faktiskt skulle hända. Vi vet dock att skador sker och olyckor kan snabbt bli värre än bara några gnistor och sprak.