200 miljoner enheter kör nu Windows 10

Microsoft Logo 2015

Windows 10 har varit en stor succé för Microsoft och nyligen rapporterades att operativsystemet installerats på fler än 200 miljoner enheter världen över. För bara två månader sedan var den siffran så låg som 120 miljoner enheter.


Resan har varit snabb för Windows 10 och trots lite växtvärk som fixats med en mängd uppdateringar så verkar marknaden ha mottagit plattformen riktigt väl. Åtminstone på datorer och tablets där Windows 10 gör sig riktigt väl. I mobiltelefoner verkar det fortfarande finnas utmaningar för Microsoft att hantera, något som inte minst märks med Lumia 950 som en del menar känns ofärdig mjukvarumässigt.

Microsoft har som mål att nå 1 miljard installationer och det är en fullt möjlig siffra i framtiden. Idag sker närmare 40 miljoner installationer varje dag och står sig det antalet kan målet ha nåtts inom en treårsperiod. Dessvärre kommer det med alla sannolikhet inte att ske då Windows 10 inte kommer att vara en gratis uppgradering för evigt. När kostnaderna kommer minskar intresset och då är det upp till bevis.

Slut med gratisuppgraderingar i juli

Kommer Microsoft att kunna ge tillräckligt med anledningar för att locka till köp av Windows 10? När juli 2016 infaller kommer alla med Windows 7 och Windows 8.1 att tvingas betala för sina uppgraderingar så det gäller att haka på tåget i tid.

Vad vi känner till idag kan de med Xbox One fortsätta att uppdatera sina konsoler och har man en telefon som kör Windows Phone 8.1 ska den också gå att installera nya Windows-versionen. Båda enhetstyperna räknas in i de ovan nämnda 200 miljoner enheterna så det är viktigt för Microsoft att så många som möjligt uppgraderas.


Microsoft har haft en enorm medvind med julhelgen, gratisuppgraderingar och Windows Insiders som testat nya versioner av Windows 10. Frågan är om det håller i sig de kommande månaderna.