iPhone 15 får högre internethastighet med nätverkskabel

Apple iPhone 15

Apple har bytt ut Lightning-porten i alla sina mobiltelefoner ur iPhone 15-serien, och det bjuder på en rad spännande möjligheter för användarna. Visste du exempelvis att du kan ansluta en ethernet-adapter och köra internet på telefonerna via en nätverkskabel?

Upp till gigabithastighet

Givetvis går det inte att ansluta nätverkskabeln dirket till din telefon.

Du måste ha en speciell adapter för USB-C till Ethernet som gör kopplingen möjlig. Det finns mängder av alternativ att välja på i alla tänkbara prisklasser. I princip alla ger gigabithastighet för runt 200 till 300 kronor.

Här är ett exempel på en modell som även fungerar med Windows och macOS.

Det är inte troligt att du når full 1 000 Mbps på en anslutning, men användare rapporterar hastigheter uppåt 800 Mbps med en kapabel adapter.

Apple iOS 17
iOS 17 visar inställningar för ethernet-anslutningen när adaptern och kabeln är ansluten. Foto: Apple

Anslut nätverkskabeln till adaptern och därefter adaptern till din iPhone 15. Mobiltelefonen byter automatiskt uppkopplingen från mobilnätet eller WiFi (beroende på vad du använder just då) till Ethernet.

iOS 17 visar en dold ethernet-meny

När du har anslutit kabeln så kan du se uppkopplingens status via inställningarna i iOS 17. Via inställningarna för Ethernet i iOS får du grundläggande information som din nuvarande IP-adress och olika inställningar för kopplingen.

Apple har en lista med alla typer av prylar som du kan ansluta till USB-C-porten på din iPhone 15.

Visste du att din telefon kan ladda andra prylar, som din smartklocka och AirPods-lurar? Och att en iPhone 15 kan ladda andra iPhones?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.