iPhone 14 kan bli rejält mycket dyrare – på grund av TSMC

iPhone
Frederik Lipfert, Unsplash

Det kostar betydligt mer för TSMC att tillverka kretsar idag än för ett år sedan, och det riskerar att göra din nästa iPhone mycket dyrare.

Det är när underleverantörerna till TSMC – företaget som Apple använder för att tillverka sina prylar och kretsar – ökar sina priser som TSMC tvingar Apple att betala mer för sina tjänster.

Radera fler appar i din iPhone med iOS 16

Och när Apple tvingas betala mer till andra så kan vi räkna med att de ändå vill behålla sina galet höga marginaler, vilket betyder att du som slutkund drabbas ekonomiskt.

Redan i augusti förra året så höjde TSMC sina priser mot tillverkare som Apple, Nvidia och AMD med upp till 20 procent. I det fallet så blev iPhone 13-serien faktiskt inte dyrare, men med det nya världsläget så är risken överhängande att Apple inte tänker svälja den nya kostnaden längre.

Vi vet sen tidigare att Apple kan återanvända gamla A15 Bionic i de två billigare iPhone 14-modellerna och bara förbättra prestandan med en ny krets i de dyrare. Det är ett av flera sätt för Apple att begränsa sina kostnader och samtidigt få entusiasterna att betala en dyrare premiumkostnad för ny teknik.

AirPods Max blir märkbart bättre med iOS 16

Via Macrumors

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.