iPhone 12 kan släppas utan hörlurar eller USB-laddare – Apple vill behålla vinstmarginaler

Apple Logo

När Apple släpper iPhone 12 senare under hösten 2020 är det utan medföljande hörlurar och laddningsadapter. Anledningen? Apple vill hålla sina marginaler när kostnaderna ökar vid övergången till 5G.

Det är kända analytikern Ming-Chi Kuo som går ut med de nya – smått skrämmande – nyheterna om Apple. En nyhet som, om den stämmer, kan betyda att Apple tydligt markerar att marginaler är viktigare än konsumenterna.

Om du köper en iPhone från 2019 eller äldre så ingår alltid 1) en USB-laddare för mobiltelefonen och 2) sladdbundna hörlurar för Lightning-porten.

Tidigare har det framkommit uppgifter om att Apple tänkte ta bort hörlurarna för att öka intresse för AirPods-serien. Men nu indikerar Ming-Chi Kuo att både hörlurarna och USB-laddaren kan tas bort, men inte för att du ska köpa AirPods.

Istället ska det handla om att hålla vinstmarginalerna när iPhone 12 uppgraderas med 5G-stöd. En uppgradering som ökar tillverkningskostnaderna och därmed påverkar Apples vinster.

Nya iPhone SE kan omlanseras utan hörlurar och laddare

apple iphone se 2020
iPhone SE 2020 kan släppas utan hörlurar och laddare i framtiden

Det pratas även om att nya iPhone SE-varianten kommer att få samma ändring framöver – utan uppgraderingen till 5G. Ouch, Apple!

Förutom att minska material- och tillverkningskostnaderna för hörlurar och USB-laddare så minskar Apples utgifter på några andra punkter med. Som att förpackningarna kan göras mindre vilket drar ner på material och även fraktkostnader kan potentiellt minska.

En viktig detalj är att iPad-serien verkar fortsätta skeppas med USB-laddare precis som tidigare. Ming-Chi Kuo har inga detaljer om att surfplattorna blir hörlurs- eller laddningslös framöver.

Istället kommer åtminstone några av iPad-modellerna att få en ny, förbättrad USB-laddare på 20 watt. Kanske först ut är en 10.8-tumsmodell som Kuo menar kommer under 2020, och en 8.5-tums iPad Mini planerad att släppas under första halvan på 2021.

Notera att uppgifterna från Ming-Chi Kuo är inofficiella och vi vet inte huruvida de stämmer i skrivande stund. Vi uppdaterar med mer information så fort det finns fler detaljer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.