iPad Pro är släppt – så här tycker experterna

Apple iPad Pro

Apple har äntligen släppt Ipad Pro och med det har vi börjat få de första recensionerna. Intresset för den stora surfplattan är skyhögt och med tanke på att priset man får betala så är det bra att ha andras recensioner färskt i minnet inför ett köp. Och då även om Ipad Pro är helt ny på marknaden så finns redan mängder av åsikter kring surfplattan.


Inte minst efter att Apples VD Tim Cook gått ut med att Ipad Pro enkelt kan ersätta en vanlig bärbar dator – något en del testare faktiskt håller med om är fullt möjligt. Ipad Pro har fått egenskaper som gör den så pass kapabel att en del (eller många) användare kan utföra stora delar av sitt arbete direkt på plattan.

Ipad Pro lyfts av applikationerna

Detta har vi till stor del den aktiva styluspennan att tacka, åtminstone om man är redigerare eller grafiker. Lägg till stöd för flera samtidiga applikationer som kan vara öppna samtidigt om Ipad Pro är en vinnare på marknaden. Speciellt med de appar som uppdaterats för optimalt stöd.

Om vi ska ta upp några åsikter från personer som faktiskt provat Ipad Pro så kan nämnas att personerna bakom Ars Technica uppskattar den uppgraderade processorn A9X. Det här är en mycket kompetent krets som har mycket att ge och då speciellt på GPU-sidan som är mycket viktig för de grafiska applikationerna (exempelvis Photoshop).


The A9X can’t quite get up to the level of a modern U-series Core i5 based on Broadwell or Skylake (see the 2015 MacBook Air and Surface Pro 4 results), but it’s roughly on the same level as a Core i5 from 2013 or so and it’s well ahead of Core M. And despite the fact that it lacks a fan, the A9X shows little sign of throttling in the Geekbench thermal test, which bodes well for the iPad Pro’s ability to run professional-caliber apps for extended periods of time.Webbsajten CNet visar stor uppskattning för styluspennan som man menar är riktigt bra. Så pass bra att den ska slå allt annat som finns på marknaden idag. Perfekt för alla som redigerar bilder eller ritar/målar. Styluspennan är en högpresterande variant med mycket god precision och känsla vilket är ett måste för professionellt bruk.

Tre huvudproblem med Ipad Pro

Walt Mossberg skriver på The Verge att han har tre huvudproblem med Ipad Pro. Det första är att den är så stor och otymplig, det andra är Apples valbara tangentbord som han menar saknar mycket av den funktionalitet som hade kunnat finnas och det tredje är att ytterst få applikationer faktiskt stöder den stora skärmen.

Även Matthew Panzarino på webbsajten TechCrunch som visserligen menar att tangentbordet använder bra teknologi men att den borde använts bättre. Tangenterna tycker han känns mosiga och även om tangentbordet överlag är ok så finns inget överväldigande bra att hämta.

Joanna Stern är en mycket omtyckt recensent på The Wall Street Journal har mycket positivt att säga om de applikationer som har fullt stöd för Ipad Pro. Hennes arbete gick hur bra som helst på surfplattan med de lösningar som fanns att tillgå och hon menar att surfplattor är framtidens arbetsredskap som ersätter vanliga datorer.


After a week and a half of testing it, I can say Apple has done that. Like Microsoft MSFT 0.26 % ’s Surface, in whose footsteps it follows, the iPad Pro shows us a future where a single screen can be our go-to computer. As the better half of a laptop, it enables traditional forms of computing, while apps and accessories give it new purposes as needed.


Slutligen har vi webbsajten Wired med David Pierce bakom tangentbordet och han är allt annat än nöjd med Ipad Pro. Upplevelsen är för långt ifrån vad man kan få med en vanlig dator vid seriöst arbete och även om han inte stänger dörren för framtiden så säger han att ingen lär ersätta sin iMac eller ThinkPad med en Ipad Pro – än.