Facebook får inte spåra internetanvändare – i Belgien


Facebook Logo

Belgisk domstol hindrar Facebook från att spåra internetanvändare i landet som inte är användare av det sociala nätverket.

Facebook har fått två dygn på sig att gå med på domstolens krav och implementera de lösningar som krävs för att sluta följa internetanvändarna. Om Facebook misslyckas med detta väntar böter på upp till 267 000 dollar – varje dag.

Speciellt viktigt för den Belgiska domstolen är att Facebook slutar placera unika kakor (så kallade cookies) på datorer där användaren inte uttryckligen sagt att det är okej. Detsamma gäller med sociala till, så kallade plugins).

Besvärligt för fler än Facebook

Även om kraven bara gäller i Belgien så kan det hela bli en mycket besvärlig situation för Facebook. Europeiska Kommissionen följer utvecklingen med stort intresse, inte minst då Belgien är en del av en utredningsgrupp som tillsammans med Holland och Tyskland tittar närmare på säkerhetsfrågor kring datahantering.


Facebook är dessutom inte den enda aktören i Europa då tunga namn som Google, Microsoft och Twitter också kan få problem. Inte minst Google som får sin majoritet av inkomsterna från annonser och lever på att veta allt om sina användare.

Nu blir det spännande att se hur Facebook svarar på kraven – frågan är om det kommer att gå fler rundor i rättsväsendet med överklaganden och liknande. Vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.