iPad orsakade dödskrasch med helikopter – två piloter dog

Helikopter
Foto: spacedezert, Unsplash. OBS: Bilden är en stockbild. Den visar inte den kraschade helikoptern.

En iPad är troligtvis anledningen till att en helikopter störtade ner i en flod. En krasch som resulterade i att de två personer som fanns ombord omkom.

Påståendet kommer från den amerikanska myndigheten ”National Transportation Safety Board” som säger att de har betydande bevis på att surfplattan varit starkt bidragande.

Därför kraschade helikoptern

Men hur kan en iPad, eller någon surfplatta överhuvudtaget, göra så att en helikopter kraschar?

Svaret är enklare än du kanske tror. Om vi ska tro webbsajten Vertical Mag så har myndigheten hittat distinkta märken på iPadens yttre skal som indikerar att den legat vid en av pedalerna i helikoptern när den kraschade.

Förhoppningsvis kommer denna olycka att få operatörerna att noggrant granska alla möjliga lösa artiklar i cockpit och säkra värdefulla verktyg och källor till situationsmedvetenhet som EFBs på ett robust sätt.

Andy Evans, Aerossurance

Hypotesen just nu är att någon av piloterna tappade iPaden så att den hamnade vid co-pilotens vänstra pedal så att den inte kunde centrera sig igen. Det i sin tur tvingade helikoptern till en dödsspiral i motsols riktning – och slutligen en krasch i vatten.

Båda piloterna omkom i kraschen

Räddningstjänsten kunde lyfta ut de båda piloterna från vraket, men deras liv gick inte att rädda.

Surfplattan användes av piloterna som en så kallad ”Electronic Flight Bag”, eller bara kort EFB. Ett verktyg för att utföra olika uppgifter i helikoptern utan behovet av stora luntor med papper. Ett smidigare verktyg som både sparar tid och framför allt vikt.

Det är vanligt att surfplattor används som hjälpande verktyg i både flygplan och helikoptrar. Som händelsen vittnar om så är det extremt viktigt att säkra föremål så att de inte kan påverka flyginstrument och reglage under färd.

Via AppleInsider

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.