Intel Skylake kan krascha vid komplexa beräkningar

Intel Logo 950px

Det sista man vill höra när man köpt en ny processor är att den riskerar att krascha när man gör vissa former av komplexa beräkningar. Tyvärr verkar dock så vara fallet för de som använder en Intel Skylake-processor. Enligt Intel finns en bugg i processorerna som gör att de kan hänga sig helt eller fungera oberäkneligt.

Första gången problemet uppmärksammades var när programmet Prime95 kördes; ett program som används för att hitta primtal och som är vida använt för att stresstesta processorer. Prime95 kan på mycket kort tid räkna fram enorma siffror men det är talet 14 942 209 som kan få Skylake-processorer att krascha.

GIMPS som står bakom programmet säger i ett uttalande att Prime95 fungerar utmärkt på alla andra Intel-processorer man testat i de äldre generationerna och att mjukvaran fungerar korrekt i övrigt. Det är alltså en bugg från Intels sida och världens största kretstillverkare har bekräftat att en buggfix är på gång.

Kan lösas med en bios-uppdatering

Tacksamt nog räcker det med en vanlig bios-uppdatering, även om vågar påstå att det inte borde behövas. Det är dock betydligt mer praktiskt än att inte kunna göra något alls. Den 19 oktober 1994 hittade professorn Thomas Nicely ett kretsfel i första generationens Pentium-processorer. Ett fel som inte gick att lösa med en uppdatering och efter enorm kritik i media beslutade sig Intel för att återkalla alla processorer i serien.

Även nyare processorer i Haswell- och Broadwell-serierna har drabbats av buggar där TSX-instruktioner inte fungerade korrekt. I de fallen slapp Intel återkalla processorerna eftersom företaget kunde stänga av instruktionerna helt med så kallad mikrokod som uppdaterade mjukvaran i processorerna via moderkortets bios.

Så vilka processorer är det då som drabbas? I skrivande stund verkar det endast vara modeller med så kallad Hyper-Threading som påverkas av problemet. Det betyder att entusiastmodellen Core i7-6700K är drabbad men inte Core i5-6600K som saknar HT-stöd. Risken är liten att man påverkas om man gör vanligt kontorsarbete, spelar eller bara utför vardagliga sysslor på datorn, så rusa inte tillbaka till butiken riktigt än med nya datorn.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.