Intel Core i7-7740K överklockades till extrema 7,5 GHz

Intel Logo 950px

Intel Core i7-7740K kan överklockas till extrema 7,5 GHz med flytande helium. En grupp hårdvaruentusiaster har tillsammans med tillverkaren Gigabyte demonstrerat potentialen i nya processorn med tillhörande styrkrets Intel X299.

För att lyckas kylde gruppen ner processorn till -250 grader celcius och pressade upp multipliern till 75 över en busshastighet på 100 MHz. Till processorn och moderkortet användes 16 GB Corsair Vengeance LPX RAM-minne klockat till 4 333 MHz.


Samma processor (med lägre klockfrekvens) med grafikkortet AORUS GeForce GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G och RAM-minne av typen G.Skill Trident-Z 3600C17 användes av samma grupp för att slå världsrekord i 3DMark03, 3DMark06 och Aquamark.

Med ett andra grafikkort av samma modell lyckades gruppen även knipa världsrekordet även med dubbla grafikkort, denna gång endast i 3DMark06, med 71 176 poäng.

Här bör vi kanske nämna att poängen inte går att nå för någon utom de allra mest entusiastiska användarna under extrema förhållanden. Det här är inte något resultat som du får med egna datorn hemma utan med specialtillbehör som inte används vid normalt bruk.

Det ska bli intressant att se hur länge Gigabyte får behålla sina rekord då andra grupper garanterat lär försöka nå högre poäng med egna datorriggar.

Intel dominerar men ARM höjer rösten

Både Intel och AMD har skruvat upp temperaturen rejält i processorkategorin. Intel med Kaby Lake och AMD med Ryzen, två ruskigt kapabla serier som visar att striden mellan tillverkarna är långt ifrån över. Intel kanske dominerar men AMD tänker inte lägga sig platt. Och till det kommer även ARM som en smygande aktör.

Nu när Windows 10 fungerar även med ARM-baserade processorer kommer fler aktörer att göra sina röster hörda. Om de når samma prestanda som Intel och AMD återstår att se, men de kan göra ett ordentligt avtryck i budgetklassen där prestanda inte betyder allt utan funktionalitet och låg strömförbrukning väger tyngre.

Det behövs aktörer över hela spektrumet. Alla prisklasser och prestandanivåer måste täckas upp, och ARM blir en utmärkt konkurrent i de lägre klasserna. Inte och AMD kommer att fortsätta slåss i toppen med den förstnämnda som ledare. Åtminstone de kommande åren om inte AMD lyckas med något spektakulärt.

Vad tror du?

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.