Amazon Drive begränsas till 1 TB — obegränsat utrymme försvinner

amazon-drive-app-logo

Amazon begränsar mängden utrymme deras privata användare av molnlagringstjänsten Drive får tillgång till. Tidigare har Amazon erbjudet obegränsat utrymme för bara 60 dollar — en mängd som nu ändras till låga 1 TB för de flesta.

Anledningen till att vi kallar det låga 1 TB är för att Amazon nu inte utmärker sig på något vis jämfört med sina konkurrenter. Microsoft hade också obegränsat utrymme för OneDrive tidigare men begränsade mängden till 1 TB efter att ett litet antal användare missbrukat sitt tillgängliga utrymme.


Google och Dropbox har också molnlagring på 1 TB eller mer, båda med betydligt lägre prislappar än Amazon. Frågan är hur Amazon ska kunna konkurrera när Microsoft, Google och Dropbox erbjuder mer för en lägre kostnad. Förutsatt att användarna inte är låsta till andra tjänster från Amazon så klart, då kan 60 dollar vara värt det i ett större perspektiv.

Förutom planen på 1 TB kommer Amazon även att erbjuda ett alternativ på 100 GB för 20 dollar per år. Även det i överkant jämfört med exempelvis Google, men bättre än Dropbox som inte har något mellanläge utan bara har 2 GB (gratis) eller 1 TB att erbjuda för privatanvändare.

Om du råkar vara prenumerant på Amazon Prime har du redan tillgång till obegränsat utrymme för fotografier. Här kan du inte ladda upp vanliga dokument eller dylikt, men det är en positiv bonustjänst om man ändå redan betalar för Prime.

Vi rekommenderar alltid att man använder molntjänster för att säkerhetskopiera viktiga filer. Gärna två för extra säkerhet om det behövs. Det behöver inte kosta mycket och du behöver inte ladda upp åtskilliga terabyte om det inte handlar om videor i mängder. Med 1 TB kommer du långt, väldigt långt, och det är värt varenda krona.

Brukar du säkerhetskopiera dina filer till molnet? Eller kanske har du en egen lösning med flera hårddiskar i hemmet? Kommentera gärna och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.