Intel Coffee Lake kräver att du byter moderkort — ger 30 procent högre prestanda

Intel Logo 950px

Om du planerar att köpa en processor ur kommande Coffee Lake-serien tvingas du samtidigt uppgradera med ett nytt moderkort. Åttonde generationens processorer från Intel är nämligen inte kompatibel med dagens styrkretsar.

Lansering är att vänta under årets tredje kvartal och om vi har tur kommer alla de stora tillverkarna ha moderkort redo till kring oktober månad för Coffee Lake. Frågan är dock för många huruvida det är värt att uppgradera eller inte, vad kan Coffee Lake erbjuda?

Till att börja med verkar det som att nya processorerna använder samma LGA 1151-socket som tidigare men med skillnaden att uppsättningen med kontaktpunkter är något ändrad för ”version 2”. Dessutom måste styrkretsarna på moderkortet vara i 300-serien. Det är så klart en stor nackdel då det kräver byte av moderkort och därmed ger användaren extraarbete, och ett onödigt moderkort som blir över.

Bland föredelarna hittar vi en prestandaökning med upp till 30 procent jämfört med befintliga Kaby Lake-serien, ökad effektivitet vid flertrådiga beräkningar och förbättrat stöd vid överklockning av minnen.

Det kommer att finnas stöd för upp till 30 PCIe 3.0-banor på moderkortet varav 16 banor är dedikerade till grafikkortet. Det kan jämföras med AMD Threadripper som har otroliga 64 PCIe 3.0-banor att erbjuda, men så är inte Coffee Lake en entusiastplattform som sin konkurrent, vilket gör skillnaden förstålig.


Vidare stöds bildtekniker som Rec.2020, HDR, HEVC 10-bit HW, VP10 10-bit HW och Premium UHD/4K. Det är tydligt att Intel ser högupplöst video som framtiden och teknikstödet som byggs in i processorerna är mer än tillräckligt för både idag och morgondagen.

Annat stöd som är nämnvärt är Displayport 1.2, HDMI 1.4 med HDCP 2.2 samt HDMI 2.0a med LSPCON. Även USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps) och Thunderbolt 3.0 har stöd direkt med nya processorn. Vi hittar även en tvåkärnig DPS för hantering av ljud. Inga konstigheter egentligen då det även finns med dagens Kaby Lake-processorer, men det är ändå nämnvärt för stödets skull.

Intel har fortfarande inte gjort någon officiell presentation av Coffee Lake och därför är allt ovan rykten och spekulationer från läckta uppgifter tills vi har mer att gå på. Ta det hela med en nypa salt men avfärda det inte omedelbart. Mycket kommer från bra källor som haft rätt tidigare och det finns idag inget som känns helt galet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.