Installera iOS 14 och iPadOS 14 – nu är beta-versionerna tillgängliga

Apple iOS 14 concept Jack Phillip
© Jack Phillip

Den första, publika beta-versionen av iOS 14 och iPadOS 14 är nu redo för din iPhone och iPad. Alla nyheter till trots så rekommenderar vi att du INTE installerar dem på dina enheter – inte än.

Första beta-versionerna är i regel den andra utvecklarversionen. Du får alltså inte den absolut första versionen som släpps utanför Apple, vilket är positivt eftersom det eliminerar riskerna med en hel del buggar och annat otyg.

Med det sagt så är första publika beta-versionen av både iOS och iPadOS fortfarande i ett tidigt utvecklarstadie. Det är ostabila versioner som inte bör krascha dina enheter, men du kommer att stöta på ofärdiga funktioner och buggar.

Om du – trots risken för allvarliga buggar – vill installera iOS 14 och iPadOS 14 så kan du enkelt göra det via Apples webbsajt. Processen är enkel och i princip vem som helst kan registrera sig för att installera beta-versionerna.

Gå med i Apples beta-program för iOS 14 och iPadOS 14

  1. Gå till webbsajten för Apple Beta Software Program
  2. Klicka på ”Sign up” om du inte redan är medlem – eller ”Sign in” om du använt Apples beta-program tidigare
  3. Logga in med ditt vanliga Apple-ID och acceptera avtalet
  4. Välj den plattform vars beta-version du vill installera
  5. Scrolla ner på sidan till ”Get Started” och klicka på länken för att registrera din enhet i beta-programmet

Så installerar du beta-versionerna av iOS 14 och iPadOS 14

När du har registrerat dig eller loggat in och gjort de förberedande delarna så är det dags att installera beta-versionerna på dina enheter. Börja ALLTID med att skapa en säkerhetskopia av innehållet på din iPhone eller iPad.

Det är extremt viktigt att du skapar en säkerhetskopia. Går något snett måste du kunna återskapa innehållet igen – så hoppa INTE över det här steget.

När du skapat din säkerhetskopia gör du följande:

  1. Öppna webbläsaren i din iPhone eller iPad
  2. Gå till adressen https://beta.apple.com/profile
  3. Följ instruktionerna för att ladda ner och installera ett certifikat till din enhet
  4. När installationen är klar går du till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering
  5. Installera beta-versionen när en sådan finns tillgänglig

Hela processen fram till installationen tar bara någon minut att genomföra. Mycket text, men den praktiska delen går väldigt snabbt.

Apple har en FAQ-sida här om du vill ha mer information om beta-versionerna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.