Instagram motverkar nättrakasserier med ny AI-funktion

Instagram Logo 950x500

Instagram har ett problem med mobbing och trakasserier. Med smartare AI-funktioner vill bildtjänsten få bukt med problemet – och komma åt problematiska användare mycket snabbare.

Vad har hänt?

Instagram har byggt in smartare AI som ska stävja bildtjänstens problem med mobbing och nättrakasserier. När användare som beteer sig illa upptäcks av tjänstens nya AI-teknik får dessa ett meddelande.

AI-tekniken kan inte upptäcka meddelanden via direktmeddelanden som skadliga för andra, utan det gäller dessvärre bara rubriken till bilder och videor. Om en otillåten eller känslig rubrik upptäcks blir användaren uppmanad att justera denna.

Nämnvärt är att det inte finns några krav på justering; det är bara en rekommendation och ett sätt för Instagram att upplysa användarna om potentiellt trakasserande budskap.

Varför släpper Instagram den här funktionen?

Instagram har länge kämpat för att stävja problemet med mobbing och trakasserier på bildtjänsten.

Tidigare under 2019 släppte Instagram en funktion för att meddela användare när deras kommentarer potentiellt upplevs som trakasserande. Enligt ett inlägg på Instagrams webbsajt har funktionen visat positiva resultat, och därför utökar bildtjänsten funktionaliteten ytterligare.

Målet är att upplysa användarna snarare än att tvinga dem ändra sitt beteende.

Kan mitt Instagram-konto stängas ner om jag skriver ”fel” saker?

Ja, det är praktiskt möjligt att du kan få ditt konto stängt om du upprepade gånger skriver trakasserande saker på Instagram. Det är dock inget du normalt behöver vara orolig för.

Instagram har tillsammans med moderbolaget Facebook tagit fram riktlinjer för juli 2019 och framåt. Du kan läsa mer om dem på den officiella pressidan här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.