Inget mer gratis Windows 10 – Microsoft slutar med fria uppgraderingar

Microsoft Windows 10 Logo

Microsoft har under en lång period erbjudit användare av äldre Windows-versioner en chans att uppgradera till Windows 10. Men nu är det bråttom för de som inte tagit steget — Microsoft slutar snart med erbjudandet.

Faktum är att det egentligen inte finns något officiellt erbjudande om gratis uppgradering till Windows 10 idag. Redan den 29 juli 2016 slutade de att gälla. Men Microsoft har hållit några små kryphål öppna medvetet och i skrivande stund kan du fortfarande nyttja dem.

Ett knep är att använda Windows hjälpmedelsefunktioner. Eller rättare sagt, berätta för Microsoft att du gör det via denna kampanjsajt som alltjämt går at nå. Därigenom får du en gratis uppgradering då Microsoft inte gör någon faktisk koll att du använder hjälpmedelsfunktionerna.

Men det gäller att skynda för den 31 december 2017 upphör erbjudandet. Tidigare har det inte funnits någon detaljerad tidsplan, något som Microsoft nu har sett till att peta in.

Här vill vi också säga att det inte är vem som helst som kan utnyttja erbjudandet vi nämner ovan. Det krävs en dator med Windows 7 SP1 eller Windows 8.1, samt att datorn möter systemkraven för Windows 10. Och har du en företagsversion är det kört direkt, det omfattar exempelvis Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise och Windows RT/RT8.1.

En annan lösning för gratis Windows 10

Det finns faktiskt en annan lösning för dig som har en helt oanvänd nyckel till Windows 7 eller Windows 8.x.

Allt du behöver göra är att ladda ner och installera en installationsskiva för Windows 10. Gör detta på en omformaterad disk, registrera med den gamla produktnyckeln (glöm inte, den får aldrig ha varit använd tidigare) så konverteras den till en ny nyckel för Windows 10. Svårare än så är det inte. Dock är det oklart om lösning gäller efter årsskiftet 2017/2018.

Microsoft har varit väldigt generösa i sina erbjudanden om gratis uppgraderingar till Windows 10. Med all sannolikhet i sin strävan att skaffa fler användare. Enligt statistikföretaget Net Applications ska Windows 10 ha en marknadsandel på cirka 29 procent, räknat under september 2017.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.