Google Docs flaggade felaktigt mängder av användare – blockerade dokument

google apps docs sheets slides logo

Google Docs har enligt en mängd rapporter låst ute användare helt utan förvarning. Helt plötsligt började den populära webbtjänsten påstå att användarna brutit mot Googles användaravtal, till synes helt slumpmässigt.

De initiala rapporterna kom primärt från journalister, enligt webbsajten The Verge som var först att berätta om nyheten. Om felet var så specifikt att det främst påverkade de stora mediaföretagen, eller om det var för att de spenderar mycket tid i Google Docs är oklart.

Vad vi däremot vet är att Google redan uppmärksammat problemet och löst det. I ett uttalande till The Verge säger Google att felet låg i ny kod som skickats ut i produktionsmiljön till Docs-tjänsten.

Den felande koden identifierade felaktigt en liten procentdel av användarna som missbrukare av tjänsten, och därför flaggades de av systemet. Resultatet blev en omedelbar avstängning med blockerade dokument. Taskigt värre alltså.

Systemet skyddar mot virus & annat otyg

Anledningen till att Google abrupt blockerar dokument på det här sättet är normalt för att skydda användaren, och alla andra potentiella mottagare av skadligheter som en kan innehålla. Som virus, trojaner och annat otyg.


Google arbetar just nu med att säkerställa funktionaliteten för alla användarna och lovar att arbeta för att det inte ska hända igen.

Problemet som uppstått är ett av många tecken på att det inte duger med endast online-tjänster för professionellt bruk. Vi rekommenderar alltid en lokal kopia också, lika mycket som vi alltid rekommenderar online-backup och tjänster som fungerar över många plattformar (Docs, Evernote, Word Online, m.f).

Har du märkt av den här typen av problem med Googles tjänster tidigare? Eller kanske någon annan tjänst, som Office 365 eller Evernote? Skriv en rad och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.