Inget bild-i-bild-läge med YouTube på iOS 14 för gratisanvändare

YouTube

En av nyheterna med iOS 14 är att du kan kolla på videor i ett så kallt bild-i-bild-läge (BiB), eller PiP som det ofta heter på engelska. Det gör att du fortfarande kan se en liten ruta med videon men samtidigt göra andra saker med din telefon.

Förutsatt att funktionen fungerar som den ska givetvis. Om du använder YouTube är de sannolikt att BiB-läget inte fungerar korrekt. Om du inte är en betalande prenumerant på YouTube Premium vill säga.

Mängder av iOS 14-användare rapporterar att BiB-läget inte aktiveras med YouTube i webbläsaren Safari på deras telefoner. Inte heller den officiella YouTube-appen kan aktivera BiB-läget längre.

Den som försöker utan att vara inloggad på en Premium-användare märker hur videon blir ett eget fönster som tänkt, men sedan snabbt går tillbaka i ursprungsläget.

Om du istället använder iPadOS 14 är det lättare att gå runt problematiken. Här kan du gå in via Safari och se videor som är inbäddade i bild-i-bild-läget. Det finns även ett trick där du först går in på YouTube.com och väljer skrivbordsversionen av webbsajten.


Det är i skrivande stund oklart vad problemet ligger för bildläget. Det lutar åt att YouTube medvetet har låst funktionen så att den bara ska fungera med premium-användare, men om och varför så är fallet är oklart.

Det här är den andra YouTube-relaterade funktionen som Apple släppt på kort tid som inte fungerar. Tidigare rapporterade vi att 4K-upplösning på YouTube inte fungerar med Apple TV 4K. Det är uppenbart att Apple och YouTube inte är speciellt välsynkroniserade kring lanseringarna och vi hoppas de löser problemen snabbt.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.