Inga fler säkerhetsfixar till dessa tre Samsung-telefoner

samsung galaxy a3 2016

Har du en mellanklasstelefon från Samsung? Då bör du kolla om den fortfarande får säkerhetsuppdateringar. Den sydkoreanska tillverkaren har nämligen stoppat allt stöd för en rad mobiltelefoner som släpptes 2016.

Telefonerna (och deras användare) som Samsung lämnar åt sitt öde är Galaxy A3, Galaxy J1 och Galaxy J3. Alla släppta under 2016 och dessvärre säljs fortfarande två av dem i Sverige, nämligen Galaxy A3 och Galaxy J3.

Det vore förståligt om Samsung slutade släppa nya funktioner till telefonerna. Men att helt ta bort stödet och även kapa säkerhetsfixar är nästan obegripligt. Inte minst då Apple fortfarande stöder iPhone 5s som släpptes 2013 – alltså en fem år gammal telefon.

Samsung Galaxy A8 och Galaxy A8+ är två telefoner som släpptes 2018 och därmed är garanterade uppdateringar. Men av någon anledning väljer Samsung att ge Galaxy A8 månatliga säkerhetsuppdateringar, medan storebror Galaxy A8+ får sina kvartalsvis.

Anledningen till skillnaden är okänd och det är väldigt konstigt att två nästan identiska telefoner som släpptes samtidigt får olika behandling på det viset.

Här är den kompletta listan över månadens säkerhetsändringar.

No longer in any list:

  • Galaxy A3 (2016)
  • Galaxy J1 (2016)
  • Galaxy J3 (2016)

Additions to monthly list:

  • Galaxy A8 (2018)

Additions to quarterly list:

  • Galaxy A8+ (2018)
  • Galaxy J2 (2018)
  • Galaxy Tab Active2

Samsungs drag är högst oönskat för både användare och Android som ett ekosystem. Att dra ner budget- och mellanklassmodellerna på det här viset gör Googles plattform till ett allt mer oönskad alternativ framför Apple och iOS.

Visste är prisskillnaden mellan Android och iOS för det mesta stor. Men vad är priset för en telefon som blir osäker att använda med internet efter bara något eller några år på marknaden?

Vi önskar att Samsung skärper sig och fortsätter släppa uppdateringar till sina billigare telefoner med åtminstone de mest grundläggande säkerhetsfixarna. Med tanke på att Samsung verkar ha en historia av att lämna sina produkter och användare i sticket är det dock inget vi ska hoppas alltför mycket på.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.