Cortana kommer till Outlook för Android & iOS

Microsoft Outlook Logo

Microsoft arbetar med att implementera digitala assistenten Cortana med mobilappen Outlook. Just nu pågår interna tester inom företaget, och nyheten betyder att Microsoft snart kan släppa nästa stora uppdatering till den populära e-postappen.

Med Cortana i Outlook kan du röststyra flera av appens olika funktioner. Du kan få dina meddelanden upplästa och även svara på dem med röstkommandon. Perfekt när du exempelvis lagar mat eller på annat vis har händerna upptagna.


Exakt hur röststyrningen kommer att se ut i sin färdiga from vet vi inte idag. Känt så här långt är att du kan säga kommandon som ”what’s my email” och välja att bara få meddelanden upplästa från specifika kontakter.

När den interna testfasen har passerat kommer Cortana i Outlook att släppas som en beta-funktion till vanliga användare. Förutsatt att utslaget internt blir positivt.

Javier Soltero tar över ansvaret för Outlook

När Microsoft köpte appen Accompli under 2014 och gjorde om den till Outlook följde Accompli-medgrundaren med – och nu tar han ansvaret för assistenten Cortana.

Det betyder att Javier kommer att rapportera till Harry Shum som är huvudansvarig för AI på Microsoft. Det är ett tungt arbete som väntar för Javier som måste lyfta den digitala assistenten till samma höga nivå som konkurrenterna Alexa och Google Assistant.

Cortana behöver bli bättre, synligare och få större spridning på fler marknader. Microsoft håller på att förlora mot konkurrenterna. Integrationen i Outlook är ett starkt steg framåt för en bredare användning av assistenten – frågan är när vi i Sverige kan använda Cortana.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.