Inga fler kritiska uppdateringar till Windows 7 & Windows 8

Windows 7 logo
Windows 7 logo

Nu slutar Windows 7 och Windows 8 att få kritiska uppdateringar. Den 10 januari 2023 drar Microsoft bort stödet helt för de gamla operativsystemen och enda sättet att få buggfixar och säkerhetsfixar är att uppgradera systemet.

Det är inte det enda stödet som dras undan. Samma datum släpps Microsoft Edge 109 som är den sista versionen som kan användas på Windows 7 och Windows 8. Månaden därpå lägger Google ner Chrome-stödet för Windows 7 och Windows 8.1.

Lästips: Cyberkriminella kan använda Google Home för att tjuvlyssna på dig

Du kan fortfarande använda Edge och Chrome om du vill, men de uppdateras inte vilket är en stor säkerhetsrisk för dig som användare.

Som om inte det vore nog så slutar WebView2 att ha officiellt stöd för operativsystemen. Det är ett verktyg som utvecklare använder för att bädda in webbaserat innehåll i sina appar.

Windows 7 beräknas ha så många som 100 miljoner användare världen över idag. Det finns inte en rimligt chans att de hinner eller ens vill uppgradera till Windows 10 eller Windows 11 innan tidsfristen löper ut.

Det betyder att tiotals miljoner datorer löper stor risk att hackas när Microsoft inte längre fixar allvarliga sårbarheter. Räkna med att cyberkriminella har sett fram emot den här dagen. De kan snart arbeta fritt med buggar som aldrig kommer att täppas.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.