iMac Pro får nya medprocessorn A10 Fusion – Apple ökar säkerheten

Apple iMac Pro 2017

Det är ingen hemlighet att Apple arbetar sig allt närmare ett oberoende av Intel i sina produkter. Ett steg i raden ser ut att vara inkluderingen av medprocessorn A10 Fusion i kommande modeller av iMac Pro.

  • Kan lanseras före årsskiftet 2017/2018
  • A10 Fusion-kretsen har kontroll över Intel-processorn
  • Gör att Apple kan öka säkerheten
  • Lyssnar alltid efter röstkommandon

Den nya modellen av iMac Pro ska enligt uppgift vara redo för lansering före årsskiftet 2017/2018. När den släpps introducerar Apple nästa generationens stationära datorer som blir först ut att använda Apple-designade A-kretsar.

Exakt vad medprocessorn kommer att göra är ännu oklart, men det finns skarpa indikationer på att Apple tänker öppna för röststyrning med funktionen ”Hey Siri” som är ständigt lyssnande. Den funktionen finns inte i macOS utan blir nästa stora steg i utvecklingen av iMac-serien.

Läs också: Apple lämnar ut ansiktsdata till utvecklare – potentiell integritetskris

Enligt utvecklarna Johnathan Levin och Steve Troughton-Smith som tar tagit sig en närmare titt den senaste mjukvaran som släpps med nästa iMac Pro finns några spännande detaljer att gräva vidare kring.

A10 Fusion lyssnar även när datorn är avstängd

Bland annat säger Steve Troughton-Smith att A10 Fusion-kretsen inte stängs av bara för att datorn inte är igång. Istället verkar det som att medprocessorn lyssnar efter kommandon även när du har tryckt på strömknappen.

Apple A10 Fusion ska även hantera hela uppstartsprocessen och säkerhetsfunktionerna i iMac Pro. Det är medprocessorn som ser till att Intel-processorn fungerar och serverar den EFI-firmware som krävs för att datorn ska fungera. På så vis får Apple friare händer att experimentera med en tätare kontroll utan att det påverkar användarna.

Sen tidigare vet vi även att Apple arbetar med en ny medprocessor för Macbook Pro. Denna ska komplettera Intel-processorn genom att hantera lågintensiva uppgifter som inte behöver den högre prestandan från Intels Core-processor.

Redan idag sitter det en medprocessor i senaste varianten av Macbook Pro kallad Apple T1. Den hanterar bland annat Touch Bar och Touch ID, men om vi får se en liknande implementation med nya A10 Fusion återstår att se.

Vad tror du om en ständigt lyssnande krets även i datorn, och inte bara i mobiltelefonen? Skriv en rad och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.