Huawei Watch GT: Det här måste du veta om sportklockan

Huawei Watch GT

Huawei Watch GT är en sportklocka som släpptes i Sverige den 10 december 2018. Modellen använder tillverkarens egenutvecklade Light OS och fungerar som bäst med mobiltelefoner från Huawei. Här är några praktiska saker att hålla koll på före ett köp.


Huawei hade kunnat släppa smartklockan som tog marknaden med storm – istället lanserades en sportklocka som förtvivlat vill vara en smartklocka. Det som initialt såg ut att vara en riktig solid produkt har efter lanseringen visat sig vara en svag blandning av smart och fitnessinriktad.

Huawei Watch GT är stabilt byggd med en stor skärm, smart pulsmätare och praktiska fitnessfunktioner. Det är en rejält stor sportklocka på handleden, och skärmen är riktigt skarp och ljusstark. Med det sagt – här är några sker du måste känna till innan du betalar för en Watch GT.

1. Huawei Watch GT använder inte Wear OS – utan egna Light OS

Huawei utvecklade egna Light OS istället för att använda Google Wear OS. Det betyder att du inte får alla smarta funktioner som Wear OS erbjuder. Vilket bland annat betyder att du inte får styrning av musik som spelas på mobiltelefonen, du kan inte byta mellan lika många watchfaces och du kan glömma appar från tredjepart.

Vad du däremot får är en solid fitnessmjukvara med mängder av funktioner för att mäta dina träningar och dagliga aktiviteter. Med lite smarta funktioner som fungera halvdant om man jämför en riktig smartklocka.


garmin-forerunner-645-music-training
Garmin Forerunner 645 Music är en konkurrent till Watch GT

2. Huawei Watch GT är rejält bred på handleden

Om du har tunna handleder kan du behöva se dig om efter en annan sportklocka eller smartklocka. Huawei Watch GT har måtten 46 x 46 millimeter med sin stora skärm på 1,39 tum. Det kräver sin bredd på handleden för att inte kännas otympligt stort.

Tacksamt nog är Huawei Watch GT bland de tunnaste modellerna på marknaden. Med bara 10,6 millimeter är sportklockan tunnare än såväl omtyckta Garmin Forerunner 645 som nya Suunto Vantage V.

Vikten anges till 46 gram. Det är tyngre än Forerunner 645, men klart lättare än Vantage V.

3. Upp till 30 dagars användning mellan laddningarna

Det inbyggda batteriet i Watch GT kan hålla upp till 30 dagar på en laddning. Exakt hur länge beror på hur du använder sportklockan, och sannolikt kommer du att få betydligt kortare tid mellan laddningarna.

Batteriet i Watch GT anges till 420 mAh, vilket är i klass med många andra, konkurrerande sportklockor. Det som skiljer Watch GT från mängden är en nyutvecklad processor som är optimerad för att vara energieffektiv – vilket sparar på batteriet.

Här är några ungefärliga tider som du kan ha i åtanke. De är officiella siffror från Huawei, men tänk på att de inte är exakta och att du kan få ut mer eller mindre av just din användning.

 • 22 timmar: Med kontinuerlig pulsmätning, GPS aktiverad och i träningsläge
 • 2 veckor: Med pulsmätare igång och 90 minuters träning varje vecka
 • 30 dagar: Med pulsmätaren avstängd, och om du bara tar emot meddelanden och samtal

4. Ny pulsmätare ger mer noggrant mätresultat

Huawei Watch GT använder pulsmätaren TruSeen 3.0. Det är en ny sensor för att mäta hjärtfrekvensen på ett smartare, mer innovativt sätt. Så vad betyder det i praktiken?

Sportklockan använder algoritmer som hjälper mjukvaran att förstå din puls både under vila, träning och när du sover. Detta tillsammans med en ny uppsättning sensorer som ska vara bättre på att läsa av pulsen för ett mer korrekt resultat.

Hur väl det fungerar är oklart i skrivande stund. Om du vill ha bästa möjliga mätresultat är det sannolikt att du behöver ett pulsband som fästs över bröstkorgen istället.

Huawei Watch GT är – precis som många andra sportklockor och aktivitetsarmband med inbyggd pulsmätare – garanterad att fungera bra för vila, sömn och lättare träning. För tung träning med vikter eller andra intensiva sporter rekommenderas ett pulsband.

5. Har smarta funktioner – men Watch GT är knappast en smart klocka

Huawei Watch GT kommer inte att ersätta din Apple Watch eller Huawei Watch 2. Det är en sportklocka som främst är designad för aktiva människor som behöver mäta sina dagliga aktiviteter och träningar, inte för att köra appar för olika tjänster och utvecklare.

Visst kan du se notifikationer från appar, men du är begränsad till rena textmeddelanden. Om du får en bild i Facebook Messenger eller grafiskt innehåll i ett mejl så faller Watch GT platt.

Vill ha ett nytt utseende på själva klockan – det som kallas en watchface – så finns i skrivande stund 11 att välja mellan. Det går inte att lägga till fler, till skillnad från med Wear OS som har hundratals olika att välja mellan.

6. Du kan simma med din Huawei Watch GT

Sportklockan är ordentligt vattentätad så att du ska kunna simma med den. Huawei Watch GT ska klara 5 ATM, eller 80 PSI, vilket betyder ner till cirka 40 meters djup. I praktiken är det inget vi rekommenderar, men du kan både duscha och simma med Watch GT utan problem.

Faktum är att sportklockan har inbyggd identifiering av bland annat fristil, bröstsim, ryggsim och fjärilssimning.

Här är några situationer där prylar klassade för 5 ATM ska klara:

 • Regn och snö
 • Vattenstänk
 • Duschning
 • Simning
 • Dykning från kanten
 • Snorkling

Vad 5 ATM däremot inte klarar är dykning med tankar och vattensporter med exempelvis vattenskidor eller vattenskoter. Om du tänker åka snabbt på vatten är 10 ATM att föredra, och tänker du dyka ska du leta efter prylar klassade för EN13319.

huawei watch gt laderarmband

7. Gummiarmbandet till Classic duger inte till att simma med

Om du faktiskt tänker simma med din Huawei Watch GT Classic så måste du ersätta gummiarmbandet med något annat armband. Anledningen? Det har detaljer av läder som inte gillar att blötas i poolen.

Tacksamt nog är det enkelt att göra och är du osäker på hur man gör kan i princip vilken klockbutik som helst hjälpa dig. Det är bara synd att det är en kostnad som tillkommer för simmare.

8. Det här ingår när du köper Huawei Watch GT

Så vad ingår när du köper en Huawei Watch GT? Det är tämligen sparsamt med tillbehör i lådan och du får bara precis det som behöver medfölja. Här är de fyra saker som följer med.

 • 1 x Huawei Watch GT
 • 1 x Laddningshållare
 • 1 x Laddningskabel
 • 1 x Användarhandbok

Det medföljer även två lappar med säkerhetsinformation och garantiinformation.

9. Tillbehöret du bör skaffa till Huawei Watch GT

Omedelbart när du skaffat din Huawei Watch GT bör du skaffa ett skärmskydd. Undvik de billigare varianterna av plast. Skaffa istället härdat glas av högre kvalitet. Det håller bättre mot slag, stötar och repor – dessutom är känslan mot fingrarna bättre.


Om du är mer nyfiken på Huawei Watch GT så kan du läsa om produkten på den officiella produktsidan. Om du vill kolla de senaste priserna så hittar du dem på Prisjakt: Huawei Watch GT och Huawei Watch GT Classic.