Huawei Mate 20 släpps den 16 oktober

huawei logo

Huawei Mate 20 lanseras den 16 oktober. Det bekräftar den populära mobiltillverkaren under ett framförande på IFA 2018. Avtäckandet av nya mobiltelefonen sker i London.

Huawei Mate 20 kommer att använda nya generationens SoC-krets från Huawei – Kirin 980 – som fokuserar stort på AI-tillämpningar. Processorn har inte bara en NPU-del för AI-beräkningar, utan hela två stycken.

Kirin 980 baseras på 7nm och ser åtminstone på pappret ut att fullkomligt krossa värsta konkurrenten Qualcomm Snapdragon 845. Vi vet dock att nästa generations Snapdragon 855 är på gång inom de kommande månaderna.

Huawei Mate 20 blir först att använda Kirin 980 och sannolikt är att nästa års lanseringar i Huawei P-serien får samma krets. Även kommande mobiltelefonen Magic 2 använder Kirin 980, så Huawei satsar verkligen stort på prestanda.

Huawei Mate 20 kan kosta rekordmycket

När Huawei Mate 10 släpptes tidigare under oktober 2017 var instegspriset cirka 7 990 kronor. Det är sannolikt att Huawei skruvar upp den prislappen med sin nya mobiltelefon.

Idag är det inte ovanligt att de dyraste flaggskeppsmodellerna kostar kring 10 000 kronor, så bli inte förvånad om Mate 20 landar strax under den summan. Men prissänkningarna kommer snabbt och kan du vänta lite finns pengar att spara.

Enligt prisjämförelsesajten Prisjakt sänktes priset på Huawei Mate 10 under 7 000 kronor i april 2018, och därefter under 6 000 kronor vid två tillfällen i både april och maj samma år.

Om du vill ha något av det bästa som går att köpa på marknaden, men inte betala fullpris, då kan du vänta några månader. Sen är det bra läge att slå till på en telefon ur Mate-serien.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.