Huawei: Kirin 980 är kraftfullare än Apple A12 bionic

huawei-kirin-980-soc

Huawei påstår att kommande kretsen Kirin 980 – som släpps med Huawei Mate 20 och Mate 20 Pro – är kraftfullare än Apple A12 Bionic. Ett vågat påstående då Apples krets är extremt kraftfull tillsammans med iOS 12.

Huawei har visat framfötterna de senaste åren och är idag en av världens absolut främsta mobiltillverkare. Företaget är i skrivande stund världens näst största sett till volymer och kan till och med passera Samsung i framtiden.


Anledningarna till att Huawei tagit så stora steg framåt på marknaden är många. Bland annat har företaget rönt enorma framgångar med sin P-serie. Huawei P9, P10 och P20 är tillsammans med dyrare, kraftfullare Mate-serien mycket populära.

Hög kvalitet, bra prestanda och hyggliga priser har gjort att Huawei gått som en raket. Men om företaget ska fortsätta på samma bana krävs större utveckling i takt med att konsumenterna kräver mer av telefonerna.

Huawei Kirin 980 SoC-kretsen som ska ta företagets produkter in i framtiden.

Huawei Mate 10 Pro
Kirin 970 i Huawei Mate 10 Pro var knappast något att fnysa åt förra året.

Kirin 980 är först i världen med LTE Cat 21

Den innehåller exempelvis en processor som är 75 procent kraftfullare än den i fjolårets Kirin 970. Grafikkretsen ska vara 46 procent snabbare och hela 178 procent energieffektivare vid specifika beräkningar. Kirin 980 är också världens första krets med stöd för LTE Cat 21.

Med LTE Cat 21 kan du nå hastigheter i mobilnätet på 1,4 Gbps under optimala förhållanden. Det kräver givetvis att hårdvaran och mobiloperatörerna stöder LTE Cat 21, men så länge stödet finns i telefonen så är den framtidssäkrad.

En annan förbättring i Kirin 980 är att AI-kretsen (NPU) förbättrats rejält. Den är nu dubbelt så effektiv vid hantering av realtidsvideo. Och den kan identifiera upp till 4 500 fotografier per minut. Själva AI-delen är också bättre på att förstå när telefonen ska satsa på ren prestanda och när den ska spara på batteriet.

Huawei har arbetat på Kirin 980 i tre år (!)

Huawei menar verkligen allvar med Kirin 980. Företaget har utvecklat sin nya SoC-krets under tre år. Fokus ligger på tre nyckelområden:

  • Prestanda och effektivitet
  • Intelligens
  • Anslutning

SoC-kretsen har 6,9 miljarder transistorer vilket är exakt lika många som konkurrenten Apple A12 Bionic. Båda SoC-kretsarna är tillverkade i 7 nanometer. Och den stora frågan är nu för många – vilken är egentligen kraftfullast vid en direkt jämförelse?

Svaret på den frågan kommer inte förrän efter oktober månad när Huawei lanserat nya flaggskeppstelefonerna Mate 20 och Mate 20 Pro. Och kanske inte ens då får vi något bra svar.

Android är erkänt mycket sämre optimerat än iOS, vilket gör att prestanda i SoC-kretsen kan gå förlorad i telefonerna. Till skillnad från iOS där Apple – tack vare sin kontroll över både mjukvara och hårdvara – kan pressa ut precis allt som är möjligt ur sina kretsar.

Kirin 980 kan vara dubbelt så kraftfull som A12 Bionic, men om Huawei inte lyckas nyttja kraften i Android så faller implementationen. Därför är det viktigt att Mate 20 och Mate 20 Pro är extremt optimerade vid lanseringen, annars kommer Apple att fortsätta hålla prestandatronen med A12 Bionic. Och Huaweis påstående faller platt.

Frågor och svar om Huawei Kirin 980

Vilka mobiltelefoner använder Huawei Kirin 980

I skrivande stund är det bara Huawei Mate 20 och Mate 20 Pro som är bekräftade med Kirin 980. Det är dock sannolikt att SoC-kretsen även släpps i kommande Huawei P30, P30 Plus och en rad andra modeller.

Jag har redan en telefon med Kirin 970 – ska jag uppgradera mig?

Du behöver garanterat inte byta upp dig till en nyare telefon om du redan har en Kirin 970-bestyckad mobiltelefon. Inte om du bara ser till prestandan. Men vill du ha bättre kamera och alla andra, nya funktioner kan det vara värt det; men inte bara för SoC-kretsen.

När kommer LTE Cat 21 till Sverige?

Det finns inga information om när LTE Cat 21 kommer till Sverige. Om det ens blir aktuellt överhuvudtaget. Svenska mobiloperatörer använder LTE Cat 4, 6 och 9 idag. Den högsta teoretiska hastigheten är 450 Mbps vid nerladdning och 50 Mbps vid uppladdning.

När släpps Huawei Mate 20 och Mate 20 Pro?

Huawei har bekräftat att telefonerna presenteras den 16 oktober 2018. Exakt när de når butik är i skrivande stund oklart.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.