Huawei Freebuds 3i – äkta trådlösa in-ear-lurar med brusreducering

huawei freebuds 3i
© Huawei

Vad är Huawei Freebuds 3i? Huawei Freebuds 3i är äkta, trådlösa in-ear-lurar med aktiv brusreducering. Hörlurarna finns i två färger – vit och svart – och har ett rekommenderat pris på 1 190 kronor.

Huawei Freebuds 3i är välljudande in-ear-lurar av typen true wireless. De saknar alltså helt sladd och laddas i sitt tillhörande laddningsskal. Till skillnad från Freebuds 3 så har FreeBuds 3i silikonpluttar för bättre passform och tätare isolering i öronen.

Viktigaste egenskapen med Huawei Freebuds 3i är brusreducering

Den aktiva brusreduceringen använder tre mikrofoner på vardera in-ear-lur. Två av mikrofonerna är utåtriktade, den tredje är inåtriktad.

  • Utåtriktade: Fångar upp ljud från omgivningen som ska reduceras
  • Inåtriktade: Fångar upp brus som når användarens öron

Huawei menar att Freebuds 3i kan minska bakgrundsljuden med upp till 32 decibel. Det är inte något att fnysa åt, men konkurrensen på marknaden är stenhård. Om FreeBuds 3i ska kunna göra ett positivt avtryck krävs riktigt bra brusreduceringsteknik i kombination med ett bra pris.

Bäst funktioner med en Huawei-telefon

huawei freebuds 3i phone
© Huawei

Om du har en mobiltelefon från Huawei får du bäst funktionalitet med FreeBuds 3i.

Precis som med iOS och AirPods Pro så får du en när sömlös upplöevelse där hörlurar och mobiltelefon automatiskt fungerar med varandra.

Har du en Android-telefon från annan tillverkare kan du ladda ner appen AI Life så får du nästan samma snabba parkoppling den vägen. Det gör också att du kan uppdatera mjukvaran i hörlurarna när sådan finns.

Lästips: Huawei FreeBuds 3: AirPods-kopia som gör allting lite bättre

Om du istället har en iPhone är valet enkelt, då skaffar du AirPods eller AirPods Pro istället.

Huawei Freebuds 3i är vädertätad (IPX4)

En fördel med alla hörlurar är om de är vattentäta, eller åtminstone vädertätade.

Huawei Freebuds 3i är IPX4-klassificerade vilket betyder att de klarar lättare stänk och regn. De är också tåliga mot svett, så du kan träna med in-ear-lurarna utan problem.

Nämnvärt är att hörlurarna däremot inte är dammtäta (därav X i IP-klassificeringen). Det är normalt inget problem, men om du vet med dig att du ofta är i väldigt dammiga miljöer så kan andra lurar vara ett bättre val.

Huawei Freebuds 3i har jämförelsevis dålig batteritid

huawei freebuds 3i chargecase
© Huawei

Upp till cirka tre timmars musiklyssnande med den aktiva brusreduceringen påslagen ska vara möjligt. Åtminstone om vi ska tro Huawei.

Webbsajten Mobil skriver dock i sitt test av Freebuds 3i att de snarare lutar åt två timmar istället. Mobil säger också att många tillverkare anger sin batteritid vid 70 procents volym medan Huawei istället valde 50 procent.

Vad vi försöker säga är att hörlurarna kanske inte har den bästa batteritiden på marknaden och ta Huaweis siffror med en stor nypa salt.

Laddningsskalet ger några extra laddningar på gående fot och du får halv laddning efter 15 minuter i skalet/etuit.

Huawei Freebuds 3i har bra ljudkvalitet för sitt pris

huawei freebuds 3i cut through
© Huawei

Freebuds 3i ståtar med jämförelsevis stora högtalarelement på 10 millimeter.

Tester avslöjar att även om de inte är lika höggljudda som Freebuds 3 så får du utmärkt ljudkvalitet för priset. Det gäller såväl musik som film och samtalskvalitet.

Även stabiliteten i mobilanslutningen lyfts fram som något positivt.

Många billigare och sämre in-ear-lurar av trådlös modell har ofta skakig stabilitet. Det utmärker sig som hackigt ljud, poppande ljud och liknande. Och något sådant behöver du inte vänta dig med Freebuds 3i.

Bra ljudkvalitet – dåligt kodekstöd

En nämnvärd detalj om Freebuds 3i är att in-ear-lurarna bara stöder den mycket grundläggande ljudkodeken SBC. Det är den sämsta av i princip alla möjliga för hörlurar som främst ska anslutas till Android.

Det handlar främst om mängden ljuddata som kan skickas varje sekund från mobiltelefonen till hörlurarna. Mer data betyder i teorin bättre ljudkvalitet eftersom mer information om varje låt potentiellt kan spelas upp. I praktiken är det dock lite mer avancerat än så.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.