Hogwarts Legacy är bättre på Playstation 5 än Xbox Series X (video)

Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy fungerar bättre på Playstation 5 än Xbox Series X. Det konstaterar YouTube-kanalen Digital Foundry som testat spelet på både spelkonsolerna. En fjäder i hatten för Sony kan tyckas, men hur stor är egentligen skillnaden?


Enligt kanalen så körs spelet i nästan låsta 60 fps på Playstation 5 med ”Performance Mode” aktiverat. I det grafikläget så prioriterar spelet en hög bildvisningsfrekvens framför grafisk kvalitet. Med Xbox Series X däremot så klarar inte konsolen att hålla spelet nära 60 fps hela tiden.

Visste du? Både Playstation 5 och Xbox Series X erbjuder totalt nio olika grafiklägen i Hogwarts Legacy! Xbox Series S däremot har bara tre grafiklägen.

Med ”Fidelity Mode” däremot så kan du räkna med att båda spelkonsolerna håller sig till de 30 fps som är målet. Med små fps-tapp till 27-29 fps i extra tuffa situationer, som Hogsmede som många kritiserat för att fullkomligt krossa bildvisningsfrekvens även på dyra gamingdatorer.

Lästips: Hogwarts Legacy har problem med prestandan (guide för fixar)


Det som stör upplevelsen mest på Xbox Series X är de fps-tapp som gör att spelet upplevs hackigt eller ryckigt. Något som snabbt gör spelet irriterande och i värsta fall ospelbart för en del.

Lästips: Hogwarts Legacy är bättre på PC utan DRM-skyddet

Om du har en bildskärm som stöder VRR så vill du absolut använda den funktionen för att släta över en del av problemen och fps-tappen båda spelkonsolerna. Men det fungerar bara till viss del för Xbox-användarna som snällt får dras med en sämre upplevelse tills (om någonsin) spelstudion bakom Hogwarts Legacy hittar en lösning.

Visste du? Playstation 5 och Xbox Series X har inga laddningsskärmar (eller nästan omärkbart korta sådan) medan Xbox Series S har lång laddningstid varje gång du hoppar mellan Hogwarts och världen utanför.

Via Gamingbible