Hemliga telefonnummer läckte från Tele2 & Comviq – igen!

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Mobiloperatörerna Tele2 och Comviq har skickat 3 300 hemliga telefonnummer till nummerupplysningsföretag. Dessa har sedan publicerat uppgifterna på internet för allmän beskådan.

  • Problemet uppstod den 25 november 2020
  • Tog tre månader att uppmärksamma problemet
  • Kund kontaktade Tele2 och frågade varför hens uppgifter var synliga på nätet

Enligt uppgift är det ett systemfel som ändrat status på kundprofilerna och felet upptäcktes först tre månader. Det skedde när en migration av ett program utfördes, och problemet uppmärksammades av en Comviq-kund som kontaktade ägaren Tele2.

Webbsajten Surfa är först med att publicera nyheten om nummerläckan, och enligt deras artikel är det tredje gången på fem år som kunduppgifter felaktigt lämnats ut till nummerupplysningsföretag.

Lästips: LastPass kritiseras hårt – 7 trackers i Android-appen

Och problemet med felaktig delning av integritetskänsla uppgifter som telefonnummer kan få långtgående konsekvenser.

Hemligt nummer betyder i normalfallet att det inte går att hitta hos nummerupplysningsföretag. Anledningen till att någon väljer hemligt nummer skiljer sig från fall till fall, men många gör det av säkerhetsskäl.

När en operatör som Tele2 helt plötsligt lämnar ut telefonnummer som inte borde vara publika så kan det i värsta fall leda till allvarliga hot mot enskilda personer.

Webbsajten Surfa skriver också i sin artikel att mobiloperatörer som Telenor inte automatiskt delar nya telefonnummer och annan personlig information med nummerupplysningsföretag. Inte heller Vimla och Hallon gör det.

Tele2 däremot skickar information, men bara efter samtycke från nummerägaren.

Surfa har en utmärkt artikel med gedigen information om nyheten på sin sajt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.