Hård kritik mot 1Password 8 för macOS

Nya appen är långsam, saknar funktioner och saknar Mac-känsla

1password Logo

Agilebits har släppt en tidig test-version av kommande 1Password 8 för macOS – och användarna är mycket kritiska till vad de ser.

Den nya appen är baserad ramverket Electron och använder ett helt nytt, omarbetat gränssnitt för macOS. Enligt Agilebits är den nya versionen kraftigt förbättrad med bland annat bättre prestanda.


Läs mer: Lösenordshanteraren Drobox Passwords släpps i gratisversion – tillgänglig från april

1Password 8 ska även ha fått ett gränssnitt som är smidigare att använda med smartare drag-and-drop-funktion, effektivare lösenordskontoll, smarta tips på ändringar som säkrar dina konton och det har blivit enklare att lägga till bifogade filer.

Sökrutan har blivit kraftfullare så att du kan göra enklare, men samtidigt kraftfullare sökningar baserade på exempelvis nyckelord, taggar och webbsajter.

You won’t see this change but you’ll feel it. The app is incredibly responsive across the board, from unlocking to adding accounts to searching your items — especially when combined with native support for Apple Silicon and all the speed improvements that brings. We’re talking breaking-the-warp-barrier speed.

Agilebits

I det stora hela menar Agilebits att 1Passoword 8 är en stor förbättringar.

Men om man frågar användarna som fått chansen att prova nya 1Password-appen så är det faktiskt precis tvärtom. Nya appen är betydligt sämre än den befintliga, stabila versionen.

agilebits 1password 8 alpha 2021
Skärmdump från den tidigare testversionen av 1Password 8.

1Password 8 är långsam och saknar funktioner

Kritiken pekar på att prestandan har försämrats, att det saknas funktioner som finns i 1Password 7 och att gränsnittet känns inte längre macOS-aktigt.

Prestandaproblemen som upplevs kan härledas till att Agilebits valt att använda Electron till 1Password 8. Det är ett ramverk som gör att utvecklare kan använda samma kodbas till flera plattformar, vilket förenklar utvecklarens arbete rejält.

Istället för flera separata kodbaser så behövs bara en enda. Det gör att Agilebits kan släppas snabbare uppdateringar på alla plattformar, men prestandan försämras och man får aldrig den där Mac-känslan med standardfönster för olika dialogrutor.

Vi har sett det tidigare med både Slack och Evernote. Två appar som tar stora resurser, har dålig prestanda och som utseendemässigt inte passar in i Mac-miljön.

Läs mer: Bitwarden är bästa alternativet till LastPass (gratis lösenordshanterare)

Dessutom har Agilebits valt att inte lägga till alla funktioner riktigt än. Bland annat går det inte att använda lokala valv på exempelvis iCloud, Dropbox eller Drive. Istället måste man använda 1Password-konto, vilket begänsar användarna stort idag.

Vi är övertygade om att Agilebits kommer förbättra appen innan den släpps. Men frågan är om de kan göra alla förändringar som krävs för att inte de lojala användarna ska lämna för konkurrenterna.

Du kan läsa mer om kritiken mot 1Password 8 på det officiella forumet samt Reddit.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.