Har Radeon RX 5700 stöd för Crossfire?

AMD Radeon RX 5700 XT
AMD Radeon RX 5700 XT

AMD Radeon RX 5700-serien saknar stöd för Crossfire. Det betyder att möjligheterna till flera grafikkort i samma dator om du vill ha stöd för DirectX 11, DirectX 9 eller OpenGL. Här är vad du måste veta.


AMD Radeon RX 5700-serien är den första stora uppgraderingen från AMD på flera år. Serien har nämligen en helt ny, förbättrad arkitektur kallad ”Navi” som är först med 7nm i grafikkort från AMD.

Dessvärre är Radeon RX 5700-serien också något av en nergradering på en specifik punkt. Det finns inget stöd för Crossfire, vilket gör att du inte kan koppla ihop grafikkort från serien rent fysiskt med andra grafikkort.

Däremot är det möjligt att parkoppla Radeon RX 5700-serien med andra grafikkort så länge det handlar om DirectX 12 eller Vulkan. Då sker nämligen parkopplingen via mjukvara och man slipper den fysiska kopplingen.

Radeon RX 5700 Series GPU’s support CrossFire in ’Explicit’ multi-GPU mode when running a DX12 or Vulkan game that supports multiple GPU’s. The older ’implicit’ mode used by legacy DX9/11/OpenGL titles is not supported.

Bristen på Crossfire kommer som en ovälkommen nyhet för de som har det specifika kravet. Men för de absolut flesta användarna lär avsaknaden inte göra någon som helst skillnad.


Nämnvärt är att även Nvidia går samma väg med sina nyare grafikkort i RTX 2000-serien. Mer specifikt modellerna med tillägget ”Super”. De har inte stöd för SLI, men däremot NVLink som också sammanlänkar grafikkort via mjukvara.