Har FiiO K5 Pro stöd för MQA?

fiio k5 pro front

Funderar du på att köpa en FiiO K5 Pro och undrar om hörlursförstärkaren klarar MQA? Det är inte helt självklart när man läser om modellen – men här får du svaret.


  • Klarar DSD64/128/256/512 och 32-bitarsfiler upp till 768 kHz
  • Driver tunga hörlurar upp till 600 ohm utan problem
  • Hörlursförstärkare och DAC i samma produkt – ersätter FiiO K5
  • Lästips: Fungerar FiiO K5 Pro med Android och iOS?

Vad är FiiO K5 Pro?

FiiO K5 Pro är en hörlursförstärkare med tillhörande inbyggd DAC. Modellen släpptes under hösten 2019 och är en ersättare tillbefintliga FiiO K5.

FiiO K5 Pro är en stationär hörlursförstärkare som går på nätdrift. Den har en hörlurskontakt på framsidan, två digitala ingångar på baksidan (coaxial och toslink), samt RCA-portar för både inkommande och utgående ljud.

På framsidan finns även en stor volymkontroll med tre färglägen beroende vilket ljudformat som spelas. Till det finns input-och gain-väljare.

Det finns även en USB-port för anslutning till exempelvis mobiltelefon, surfplatta eller dator.


Vad är MQA?

Master Quality Authenticated (eller bara kort MQA) är en ljudkodek för högupplöst ljud. Enligt organisationen bakom MQA ska kodeken ”fundamentalt ändra hur vi uppskattar musik”.

För att spela MQA-filer krävs att du har en avkodare som klarar kodeken. MQA bakas in i befintliga, välanvända format som FLAC, WAV och Apple Lossless, så du behöver inte tampas med nya och konstiga filformat.

När du spelar en musikfil med MQA känner spelaren av om dina ljudenheter kan avkoda och spela kodeken. Om inte faller den automatiskt tillbaka på bästa möjliga efter MQA.

Var hittar jag MQA-filer?

tidal logo

Den största och mest omtalade musiktjänsten med MQA-stöd är Tidal.

Tidal har ett brett utbud med högupplöst ljud och om du skaffar HiFi-prenumerationen (198 kronor per månad) så får du tillgång till MQA-formatet.

Om du istället vill köpa MQA-filer så måste du hitta andra vägar än Tidal. Då kan vi rekommendera nätbutiker som Highresaudio, Onkyo Music och 2L.

Kan FiiO K5 Pro spela MQA-formatet?

Det korta svaret är: Nej.

FiiO K5 Pro kan dessvärre inte avkoda MQA och faller således tillbaka på näst bäst tillgängliga format när du spelar MQA-filer eller lyssnar via Tidal.

Det finns ingen indikation på att FiiO K5 Pro ska kunna avkoda MQA-formatet i framtiden; så om MQA är viktigt för dig bör du kolla efter något annat.

Tillverkaren iFi har en helt rad utmärkta AMP/DAC-produkter på marknaden med MQA-stöd. Bland annat prisvärda och omtyckta nano iDSD BL.

Vilka ljudformat klarar FiiO K5 Pro?

FiiO K5 Pro har stöd för 32-bitars ljudfiler i maximalt 768 kHz. Du kan även spela DSD64/128/256/512-filer. Avkodningen sker direkt i DAC:en och då bara via USB-anslutning. Om du använder coaxial- eller toslink-ingångarna begränsas uppspelningen rejält.