Fungerar FiiO K5 Pro med Android och iOS?

fiio k5 pro framsida baksida
FiiO K5 Pro

FiiO K5 Pro är en hörlursförstärkare med inbyggd DAC som även kan använda med din mobiltelefon. Det är dock några saker du måste tänka på innan du skaffar en FiiO K5 Pro för mobilen – här är det viktigaste du måste veta.

  • Kräver speciella adaptrar för Lightning/USB-C/microUSB till USB-A
  • Du måste ha extra musikappar för att spela högupplöst ljud
  • Stationär DAC/AMP som inte kan tas med på gående fot
  • Lästips: Har FiiO K5 Pro stöd för MQA?

Vad är FiiO K5 Pro?

FiiO K5 Pro är en hörlursförstärkare med tillhörande inbyggd DAC. Modellen släpptes under hösten 2019 och är en ersättare tillbefintliga FiiO K5.

FiiO K5 Pro är en stationär hörlursförstärkare som går på nätdrift. Den har en hörlurskontakt på framsidan, två digitala ingångar på baksidan (coaxial och toslink), samt RCA-portar för både inkommande och utgående ljud.

På framsidan finns även en stor volymkontroll med tre färglägen beroende vilket ljudformat som spelas. Till det finns input-och gain-väljare.

Det finns även en USB-port för anslutning till exempelvis mobiltelefon, surfplatta eller dator.

Kan jag använda FiiO K5 Pro med min mobiltelefon?

Ja, du kan använda en FiiO K5 Pro med din mobiltelefon. Förutsatt att du når de krav som gäller för att det ska fungera. Det är låga krav, men du bör ha dem i åtanke innan du köper den här modellen.

Till att börja med så behövs rätt adapter för att ansluta en hörlursförstärkare till din mobiltelefon. Exakt vilken typ av adapter beror på vilken telefonmodell du har idag. Därtill behövs en app som har stöd för högupplösta ljudformat.

Adapter för FiiO K5 Pro med Android

Beroende på hur gammal mobiltelefon du har så finns antingen en microUSB-port eller USB-C på din Android-telefon.

Här behövs alltså en adapter för microUSB eller USB-C till USB-A. Normalt medföljer ingen sådan adapter med mobiltelefonen och få mobiltillverkare har egna varianter.

Adapter för FiiO K5 Pro med iOS

Beroende på om du har en iPhone och/eller iPad så behövs en adapter för Lightning eller USB-C till USB-A.

Rekommendationen är att du skaffar den officiella Apple-adaptern då den är högkvalitativ och ger ett bra resultat. Dock så är den mer kostsam än andra tredjepartsadaptrar.

Appar för att spela högupplöst ljud på Android & iOS

tidal logo
Tidal är en prenumerationstjänst för högupplöst ljud. Utmärkt för en DAC/AMP till din mobil.

Du kan inte använda vilja högupplösta ljudformat som helst direkt i din Android-telefon eller iPhone. Du måste ha en applikation som har stöd för det också.

Tacksamt nog finns en hel mängd olika appar för högupplöst musik att tillgå, både för Android och iOS.

Appar för att spela högupplöst ljud med Android

USB Audio Player PRO är helt klart det bästa valet här. Appen är inte gratis, men du får ett mycket bra stöd för högupplöst ljud och kan ansluta appen till Tidal och Google Play Music om du vill. Ett ruskigt bra alternativ.

Vill du spela lokala filer helt kostnadsfritt så kan du använda Onkyo HF Player som alternativ. Inte lika bra, men gratis och med stöd för alla nödvändiga format. Neutron kostar några tior och är också riktigt bra.

Appar för att spela högupplöst ljud med iOS

Onkyo HF Player är vårt främsta val för iOS. Appen fungerar utmärkt på iOS och stöder såväl FLAC som DSD med en ansluten DAC/AMP. Onkyo vill så klart att du ska köpa tillverkarens egna DAC/AMP, men appen fungerar bra med FiiO K5 Pro.

Om du vill spela högupplöst ljud på gående fot

audioquest dragonfly cobalt
AudioQuest DragonFly Cobalt

FiiO K5 Pro är en stationär hörlursförstärkare som du inte kan flytta runt på speciellt enkelt. Tänker du använda dina superhörlurar på gående fot så måste du ha en annan DAC/AMP med dig.

Det finns en rad olika varianter att välja mellan, antingen med eller utan inbyggt batteri. Vårt råd – om du har en tungdriven hörlur – är att välja en hörlursförstärkare med inbyggt batteri. En tungviktare som är riktigt bra, men också dyr, är Fiio Q5s som klarar högupplöst ljud och har Bluetooth-stöd.

Har du lättare hörlurar som inte kräver en stark hörlursförstärkare så finns omtyckta AudioQuest DragonFly-serien med modellerna Red och Cobalt i spetsen. Speciellt Cobalt är lite väl saftigt prissatt för vad man får, så rekommenderar den äldre Red-modellen till de allra flesta.

Du kan läsa mer om vad de olika modellerna klarar via respektive länk här under:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.