Här är nya Xbox-kontrollen ”Selbie” från Microsoft (2024)

xbox network live logo microsoft 2021

Microsoft introducerar en helt ny och förbättrad handkontroll till konsolerna i Xbox-serien. Den nya handkontrollen ser ut som den vanliga kontrollen till Series X/S – men låt dig inte luras då det finns en hel del nyheter att upptäcka.

Handkontrollen har uppgraderad vibrationsteknik

Den största och viktigaste nyheten är att rumble-systemet från de tidigare handkontrollerna har uppgraderats. Det är nu betydligt mer precist och ger vibrationer som är mer i linje med hur DualSense-kontrollen till Playstation 5 känns.

Funktionen kallas för ”Precision haptic feedback” och den kräver att spelen du kör har stöd för tekniken. Du kan alltså inte starta vilket spel som helst och få fördelarna med den nya, förbättrade vibrationstekniken i handkontrollen.

Den drivande faktorn här är handkontrollens VCA:s. Så kallade ”voice coil actuators” som även fungerar som inbyggda högtalare. 

Lästips: Allt du måste veta om Game Pass Core (gamla Xbox Live gold)

xbox series x 2023 refresh controller

Modulära styrspakar med längre livslängd

En annan nyhet är att handkontrollens styrspakar har förbättrats. De är nu modulära och förhoppningsvis betydligt lättare att ersätta om handkontrollen drabbas av det förhatliga drifting-problemet.

Modulära styrspakar är knappast något nytt i handkontroller. Det finns många tillverkare som erbjuder tredjepartskontroller med styrspakar som går att konfigurera för en mer personlig upplevelse.

Xbox Elite Series 2 har åtminstone delvis konfigurerbara spakar där topparna går att ersätta. Även styrkorset och paddlarna går att finjustera och ersätta, något som nya handkontrollen inte klarar.

Nyare bluetooth och Xbox Wireless 2

Microsoft lade till bluetooth-stöd med 2016 års handkontroll. Den släpptes tillsammans med Xbox One S ackompanjerar anslutningsprotokollet ”Xbox Wireless”.

Den nya handkontrollen för 2023 har ett nytt, förbättrat protokoll som kallas ”Xbox Wireless 2”.

Tekniken används tillsammans med Bluetooth 5.2 som är en av de senare versionerna av bluetooth-standarden.

Microsofts konsoler inte har officiellt bluetooth-stöd. Du kan inte ansluta hörlurar, handkontroller eller andra tillbehör som bara klara bluetooth till din Xbox Series X/S, Xbox One X/S. Det är här som Xbox Wireless och Wireless 2 kommer in i bilden.

Det är en mycket kraftfullare anslutningsmetod som fungerar bättre för Microsofts handkontroller än bluetooth med Xbox-konsolerna.

Exakt hur Xbox Wireless 2 fungerar och vilka fördelar som tekniken har framför Xbox Wireless vet vi inte. Det är inte heller klart om den nya versionen endast stöds av Microsofts senaste, cylindriska Xbox-konsol, eller om det även kan fungera med Xbox Series X/S.

Sömlös parkoppling och enhetsbyte

Nästa stora nyhet är att handkontrollen stöder nya tekniker som används för styrning av mobiltelefoner.

Du kan parkoppla handkontrollen till din spelkonsol och mobiltelefonen om du vill. Via en app i mobilen kan du styra funktioner och hantera dina parkopplade enheter på ett smidigt vis.

Förbättrad design

En sista stora nyhet är att handkontrollen har fått en något uppdaterad design.

Praktiskt betyder det att knapparna och styrspakarna har blivit tystare. Det är inte längre ett tydligt kännbart ljud varje gång du trycker på en knapp eller trycker ner en styrspark.

Ergonomin ha förbättrats så att du kan använda handkontrollen längre utan att det blir påfrestande för händerna. Samtidigt har Microsoft behållit samma layout och utseende som vi är vana vid sen tidigare. Om du har använt en handkontroll för Xbox-serien så vet du precis vad du får.

På baksidan sitter ett batteripack som går att ta av och ladda. Det betyder att du slipper det inbyggda batteriet som andra, moderna handkontroller för Xbox Series X/S har.

Då så släpps nya handkontrollen Selbie

Vad vi vet idag så planerar Microsoft att släppa en helt ny och förbättrad spelkonsol under 2024.

Den nya spelkonsolen kallas för Xbox Series X Refresh och den har en cylindrisk form med många stora förbättringar på insidan.

Bland annat en effektivare design, minskad strömförbrukning, WiFi 6E och mycket mer. Och den släpps med den nya handkontrollen ”Selbie”.

Exakt när spelkonsolen och handkontrollen släpps vet vi inte. Men den kommer under 2024, så mycket är känt.

Vad handkontrollen kostar vet vi inte, men Microsoft ska enligt uppgift ta samma pris för Xbox Series X Refresh som föregångaren Xbox Series X. Det officiella priset ska alltså vara 499 USD.

The Verge har en utmärkt artikel om Microsofts vision för framtida gaming. Du hittar den här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.