Så snabb laddning har iPhone 15 (den är långsam)

Apple iPhone 15 Pro Max

Många hoppades på att Apple både skulle öka batterikapaciteten och snabba upp laddningshastigheten med iPhone 15-serien. Inte minst då de nya modellerna har USB-C som klarar mycket högre hastigheter än Lightning.

Men både analytikerna och användarnas förhoppningar om en snabbladdande iPhone 15 grusades i och med lanseringen den 12 september. På Apples stora evenemang avslöjades att iPhone 15-telefonerna har samma, långsamma laddning som iPhone 14.

Trodde på 35 watt – vi fick bara 27 watt

Tidigare i augusti rapporterades att åtminstone Pro-modellerna skulle klara upp till 35 watt med rätt strömadapter. Något som idag har visat sig vara helt felaktiga uppgifter.

Den maximala laddningshastigheten med iPhone 15 är låga 27 watt, vilket är samma hastighet som iPhone 14-serien klarar. Med en 20-wattsladdare får du upp till 50 procents laddning på 30 minuter enligt Apple.

Apple iPhone 15
iPhone 15 stöder upp till 27 watts laddning som bäst. Foto: Apple

Den billigaste strömadaptern från Apple som du kan köpa för att ladda din iPhone 15 och iPhone 14 med högsta möjliga hastighet är deras 30-wattsladdare.

Apples 30-wattsladdare är rejält kostsam och landar på 495 kronor via den officiella butiken. Om du sänker dig till 20 watt så får du den föreslagna iPhone-laddaren för 270 kronor, men då når du inte maximal hastighetet istället.

Bästa laddaren till iPhone 15

Det finns många strömadaptrar på 30 watt eller mer som kostar betydligt mindre än Apples egna.

En sådan som fungerar utmärkt för iPhone är Linocell GaN USB-C-laddare med PD 30 watt för 300 kronor.

Linocell har även dubbelladdare för 400 kronor respektive 500 kronor om du behöver 45 watt eller 65 watt, och ha utrymmet att ladda två prylar samtidigt. Vad du än gör, köp bara inte Apples egna laddare i onödan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.