Gratis antivirusprogram för Mac är ett måste – skadlig kod ökar kraftigt

mail malware

Säkerhetsfirman Malwarebytes rapporterade tidigare i mars att Mac-användare är mer utsatta för skadlig kod än någonsin. Hoten från kod som används i skadligt syfte har ökat med 270 procent bara under 2017.

Mac-användare har traditionellt varit hyggligt förskonade från de värsta hoten från skadlig kod. Anledningarna till det är flera. Windows har exempelvis en betydligt större marknadsandel och operativsystemet anses vara generellt mindre säkert än macOS.

Men i takt med att Windows-användarna blir mer medvetna om vilka faror som lurar via internet, och att macOS tar fler marknadsandelar så har cyberkriminella börjat skifta sida. Det ökar sina ansträngningar för att ta skadlig kod till Mac:arna – och det ställer till med stora problem.

Det finns idag fler än 100 miljoner aktiva Mac:ar. Det är väldigt många måltavlar för cyberkriminella att rikta sig till. Risken är dessutom stor att många fortfarande inte använder antivirus på sin Mac, vilket är helt galet farligt idag.

Gratis antivirus för Mac skyddar mot hoten

Idag måste du inte ladda ner något skumt program från ett e-postmeddelande för att få skadlig kod på datorn. Allt som kan behövas är att du råkar surfa till ”fel” webbsajt. Ett bra antivirus minskar det hotet till nästan noll.

Och antivirusprogram behöver inte kosta något. AVG, Avast och Avira har alla utmärkta gratis antivirusprogram som du kan prova. Undertecknad använder Avast och tycker att det fungerar utmärkt på min Macbook Pro. Snyggt, okomplicerat och enkelt.

Läs mer hos Malwarebytes om hur den skadliga koden har ökat från år till år. 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.