Grafen är nya mirakelmaterialet i framtida kretsar

ibm grafen radiomottagare 2014

IBM har utvecklat en krets för radiomottagning och som delvis använder grafentransistorer istället för den traditionella silikondesignen. Det har gjort att kretsen är hela 10 000 gånger kraftfullare än vad IBM tidigare har kunnat tillverka i samma klass.

Hittills har man bara lyckats skicka textmeddelanden, men i framtiden tror man på trådlösa anslutningar som är både flera gånger snabbare än vad som är möjligt idag och samtidigt strömsnålare.


För att lyckas med sin nya krets tvingades IBM kompromissa genom att skapa en vanlig kretsdesign och sedan applicera grafentransistorer på denna först när resten av komponenterna var på plats. Detta då tillverkningsprocessen har en tendens att skada grafenmaterialet, något som snabbt tar bort stora delar av materialets potential.

Även Samsung har tittat närmare på grafen som ett tänkbart material i framtida kretsar. Redan i maj förra året meddelades att företagets Advanced Institute of Technology hade lyckats skapa en transistor av detta, som Samsung kallade det ”mirakelmaterial”.

Grafen är 200 gånger snabbare än silikon

Då grafen kan flytta 200 gånger så många elektroner som silikon betyder det att man inte längre behöver göra transistorerna mindre – något man haft fokus på de senaste 40 åren. Nu kan man istället fokusera på att använda snabbare tillverkningsmaterial.

Samsung har registrerat nio patent som berör användningen av grafen och förhoppningsvis är det inget som påverkar utvecklingen av materialet i framtiden. Den sydkoreanska tillverkaren skulle mycket väl kunna sätta krokben för IBM och andra aktörer.

Det här är en riktigt spännande nyhet då det nu rör på sig inom utvecklingen av grafen inom elektroniktillverkning.

Räkna dock inte med att få se det här materialet i någon kommersiell produkt inom de närmaste åren. Det är fortfarande en svår och komplicerad process att använda grafen i kretsar – så silikondesignen lär hålla i många år till.

Via Engadget

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.