Googles moderbolag Alphabet är världens högst värderade företag – slår Apple

Alphabet Logo 2016

Alphabet är nu världens högst värderade företag och det betyder att Apple får ta ett steg tillbaka från tronen. Trots att Alphabet inte är i närheten av de ekonomiska framgångar som konkurrenten har lyckats med de senaste åren så har börsvärdet trots det vuxit sig större än Apples.


När amerikanska börsen stängde under måndagen stannade Alphabets värde på 570 miljarder dollar; en bra bit före Apple vars börsvärde trots allt stannar på respektabla 535 miljarder dollar. Händelsen är historisk då Google, som nu ingår i Alphabet-koncernen, inte har legat högre än Apple sen 2010.

Apple i sin tur ha hållit fast vid tronen som världens högst värderade företag sen 2011 när man petade ner oljebolaget Exxon från den positionen. Cupertino-företagets kapitalvärde har bara ökat sen dess och de senaste åren har rekord efter rekord rapporteras i försäljning.

Svajigt för Apples börsvärde

Det kan också vara anledningen till att Apple nu tappar i börsvärde då förväntningarna på företaget varit så höga att man inte lyckats motsvara marknadens önskemål. Vilket egentligen är helt otroligt med tanke på vilken resa som Tim Cook och hans medarbetare har gjort sen Steve Jobs bortgång.

Marknaden står dock inte stilla och konkurrenterna har lanserat många förträffliga produkter som på flera punkter klår Apples, både sett till funktion och pris. Intresset är dock fortsatt högt för Iphones, Ipads, Mac-datorer och Watch — så framtiden för Apples börsvärde står och väger fram till kvartalsrapporten som berättar hur sista kvartalet 2015 gick.