Google VP9 ska demonstreras på CES 2014

google-logo


Google kommer att demonstrera komprimeringstekniken VP9 under CES 2014. Den omtalade tekniken har utpekats som en tung konkurrent  till såväl H.264 som kommande H.265. Både VP9 och H.265 utlovar stora förbättringar som ska underlätta när 4K-skärmar blir vanligare och videomaterialet som strömmar blir mer högupplöst.

Den kanske största och viktigaste skillnaden mellan de båda teknikerna är att VP9 blir licensfri. Det kan bli ett stort slag mot H.265 vars företrädare har mer eller mindre monopol idag tack vare sina utmärkta egenskaper. Om VP9 är lika bra som sin konkurrent och samtidigt inte kostar en krona att använda så kan spridningen bli enorm.

Frågan är bara om Google kan slå tillräckligt hårt mot en konkurrent som är så otroligt välanvänd att det knappt finns något annat som används. Där VP8 blev klart begränsad utanför Googles egna tjänster så får VP9 en klart bättre start med 19 bekräftade hårdvarutillverkare som redan stöder tekniken.

Först under slutet av 2014 kan stöd hittas i datorer och mobila enheter medan tv-apparater är aktuella först under 2015. Med tunga namn som Samsung, Intel, Qualcomm, ARM, Nvidia, Mediatek och Broadcom på supportlistan kan intresset bli enormt, frågan är bara om marknaden vill ha den förändring som Google kan erbjuda.