Google vill sänka lönerna för anställda som arbetar hemifrån

Vissa kan få 25 procent lägre lön (!)

google logo g 2021

Google vill sänka lönerna för anställda som arbetar hemifrån permanent. Det skriver Reuters som även nämner att vissa kan få en löneskillnad på hela 25 procent.

Förändringen gäller främst anställda som baseras på samma kontor som före corona-pandemin och som vill arbeta hemifrån permanent i framtiden.


Läs mer: Appar på Google Play Store stal Facebook-lösenord

Den nya lönen kan anställda själva räkna ut med ett internt verktyg som kallas ”Work Location Tool”. Det hjälper dem att förstå hur stor effekten blir av att byta kontorsplatsen till ett permanent kontor i hemmet.

I ett uttalande säger Google att deras ersättningspaket bestäms utifrån plats och att företaget alltid betalar en hög ersättning ifrån den lokala marknaden där anställda arbetar uifrån.

Därför kan ersättningarna skilja sig stort mellan olika stater och även städer för de anställda.

Kan förlora 10 till 25 procent av lönen i ett svep

Reuters skriver att en anställd som arbetar utifrån ett kontor i Seattle riskerade en lönesänkning med 10 procent om denne valde att arbeta hemifrån.

En annan anställd som bor i Stamford, Connecticut riskerade en 15-procentig lönesänkning genom att arbeta hemifrån, och med det spara en timmes pendling till kontoret (enkel resa). En kollega på samma kontor som bor i New York City skulle inte förlora något alls genom att arbeta hemifrån.

Vissa anställda kunde förlora så mycket som en fjärdedel av sin lön om de hade oturen att bo i San Francisco och vill arbeta hemifrån.

Läs mer: Tusentals lösenord låg synliga på internet – kan hittas via Googles sökmotor

Nämnvärt är att anställda som bor i samma stad som kontoret inte kommer att få sin lön sänkt om de väljer att arbeta hemifrån. Det gäller alltså bara de som pendlar.

Frågan är då – måste Google sänka lönen för sina anställda? Enligt Jake Rosenfeld, professior i sociologi på Washington University i St. Luis så är svaret nej.

Till Reuters säger Jake att det är tydligt att Google inte alls behöver sänka lönerna. Han menar att Google betalade de anställda 100 procent av deras tidigare lön då och därmed har råd att göra det även nu.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.