Google tar ställning mot abortmotståndet i USA

google logo neon mitchell luo unsplash
Foto; Mitchell Luo, Unsplash

Google meddelar att den som söker efter en abortklinik eller besöker en sådan inte behöver riskera att avslöja detta i positionshistoriken. All denna data kommer automatiskt att raderas säger företaget.

Detsamma gäller för andra känsliga platser, som behandlingscenter för drog- och alkoholmissbruk samt kvinnocenter som tar om hand kvinnor som misshandlas av en partner eller annan närstående.


Google Chrome är en lösenordshanterare på iOS & iPadOS

Beslutet kommer efter att beslutet att riva upp domslutet från Roe v. Wade tidigare i juni. I samma stund som USA:s högsta domstol meddelade sitt beslut så blev aborter olagliga i flera amerikanska stater.

Idag finns en rädsla att data som Google samlar in kan användas i syfte att fälla kvinnor som planerar att göra abort, eller har gjort det, i stater där det är förbjudet. Google däremot har inga planer på att låta något sådant hända.

Även Fitbit (som ägs av Google) inför ändringar som ska underlätta för kvinnor som vill skydda sig. En av nyheterna som Fitbit introducerar är möjligheten att ta bort flera inlagda menstruationscykler samtidigt från tillverkarens app.

Google har inte uttryckligen sagt att de tänker bestrida användandet av deras data om användare som bevis i domstolsmål. Däremot har företaget sagt att de tänker ”stå emot krav som är överdrivet breda eller på annat vis legalt förkastliga”. Det är ett minst sagt brett uttalande som lämnar väldigt stort utrymme för Google att lämna över vad de begärds delge myndigheter.

För mer information kan ni läsa den här artikeln från Mashable.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.