Google styr designen i Android Wear – identiska gränssnitt

google-android-wear-logo

Google har bekräftat att alla enheter med Android Wear kommer att ha identiska gränssnitt.

Därmed kan tillverkarna inte lägga på sina egna gränssnitt på samma sätt som man gjort med smartphones och surfplattor.

HTC har sitt Sense, Samsung TouchWiz och Sony Xperia UI. Somliga uppskattar de olika grässnitten medan andra föredrar det rena utseende som Android visar i standardutförandet.

Det är inte bara Android Wear som kommer att se identisk ut oavsett vilken enhet man använder, även Android TV och Android Auto stoppas från att ha överliggande gränssnitt.

Därmed behöver man aldrig lära om ett nytt utseende – oavsett vilken bil eller tv man använder med de båda plattformarna. Tillverkarna kan fortfarande lägga in sina egna applikationer om så skulle behövas men utseendet får inte förändras.

Eftersom Google effektivt har tagit bort en av de kanske tyngre säljpunkterna tvingas tillverkarna erbjuda lägre priser, bättre prestanda och annat som istället lockar användarna. Ett riktigt bra drag tycker jag och förhoppningsvis får vi se mer av detta i framtiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.