Google stöder inte längre första generationens Chromecast (Gen 1)

google chromecast gen1
Första generationens Chromecast-modell.

Google slutar att underhålla första generationens Chromecast. Den gamla mediaspelaren släpptes 2013 och har idag ersatts av flera nyare modeller. Google har fortsatt att släppa uppdateringar till enheten – men nu är det slut med det.

Den senaste uppdateringen till första generationens Chromecast släpptes i november förra året. Då bara med mindre optimeringar och buggfixar. Alla stora nyheter släpps till senaste ”Chromecast med Google TV”.

Bland annat uppdaterade Google de båda Chromecast med Google TV-modellerna med mjukvara som gjorde dem kvickare i användningen. Den uppdateringen släpptes tidigare i maj.

Har du en första generationens Chromecast, även kallad Chromecast Gen 1, så finns flera anledningar till varför du borde byta upp dig med en nyare modell.

Chromecast med Google TV (4K)
Chromecast med Google TV – en riktigt bra mediaspelare. Foto: Victor Carvalho, Unsplash

De senare Chromecast-modellerna är betydligt mer kapabla och snabbare. Du får högre ljudkvalitet, bättre bildkvalitet och allt flyter betydligt snabbare i användningen. Dessutom får de regelbundet säkerhetsuppdateringar.

Och det är just den sista detaljen som påverkar Chromecast Gen 1-användarna mest när Google drar undan stödet. Om hackare hittar sårbarheter i enheten så kommer Google (sannolikt) inte att fixa dem.

Vill du inte köpa en ny Chromecast så finns många andra mediaspelare att välja på. Nvidia Shield TV är en av de absolut bästa på marknaden för Android-användare medan de som har en iPhone bör titta närmare på en nyare Apple TV. Båda går att hitta till riktigt hyggliga priser just nu, speciellt om du klarar dig med en begagnad.

Via The Verge

FAQ om Chromecast

Varför slutar Google ge stöd åt Chromecast Gen 1?

Första generationens Chromecast är mer än 13 år gammal och är tekniskt utdaterad. Det finns flera andra, nyare modeller som fortfarande stöds och som ger dig en mycket bättre upplevelse.

Vilken Chromecast är bäst just nu?

Chromecast med Google TV för antingen 1080p eller 4K (det finns två modeller) är mest kapabel för pengarna idag. De har tillhörande fjärrkontroll och har inbyggda appar via Google Play Store.

Är det riskfyllt att fortsätta använda Chromecast Gen 1?

För normalanvändaren är det inga konstigheter att fortsätta använda en första generationens Chromecast. Om cyberkriminella hittar sårbarheter som öppnar din dator eller annan enhet för attacker så finns däremot en risk för bland annat datastöld.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.