Chromecast med Google TV blir snabbare – ny uppdatering

Chromecast med Google TV (4K)
Foto: Victor Carvalho, Unsplash

Google har släppt en ny uppdatering till mjukvaran i Chromecast med Google TV. Nyheten är optimerad utrymmeshantering och stabilitetsfixar.

I praktiken betyder det att väntetiden från att du använder den medföljande fjärrkontrollen till att något händer på skärmen minskar rejält. Dessutom ska funktionerna vara mer pålitliga, dvs att de gör vad de ska oftare.

Lästips: Android 12 finns nu till Chromecast med Google TV

En annan stor nyhet är att Chromecast med Google TV nu försätter oanvända appar i så kallat vila. Efter 30 dagar så tas de bort från enheten för att spara plats, men all din användardata behålls så att de snabbt kan installeras igen.

Med automatiskt borttagning av appar som inte används menar Google att du kan spara upp till 60 procent av lagringsutrymmet på din Chromecast.

Vi har uppdaterat både dina enheter och fjärrkontroller för att eliminera väntetider. Vi har minskat tiden det tar att väcka din Google TV, svarstiden mellan din TV och knapptryckningar på din fjärrkontroll, och mängden tid du ser laddningsanimationen när du startar om din enhet.

Google

Uppdateringen är släppt idag och finns att ladda ner till din Chromecast med Google TV.

En annan nyhet är att så kallade ”App Bundles” är på gång att aktiveras. Det är en funktion som Google kräver att utvecklarna börjar använda i närtiden och med det kan apparna bli upp till 25 procent mindre.

App Bundles stöds av Android 5.0 (Lollipop) och senare versioner. På Android TV är det ett krav att funktionen används, men på mobilsidan är det valbart (vi hoppas att de flesta utvecklarna anpassar sig och använder App Bundles även för mobiltelefoner så klart).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.